Jedini ustupak Haaga mogao bi biti slanje istražitelja u Zagreb

SLANJE haških istražitelja u Zagreb koji bi razgovarali s optuženim generalom HVa Antom Gotovinom jedini je ustupak koji bi ICTY mogao napraviti nakon pisma što ga je predsjednik hrvatske države uputio glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte, procijenio je u utorak visoki dužnosnik hrvatske Vlade koji je želio ostati neimenovan.

Uvjet je naravno da se general Gotovina preda, rekao je isti izvor.

Odgovor iz Den Haaga na pismo predsjednika Stjepana Mesića, po neslužbenim bi informacijama, mogao u Zagreb stići još tijekom dana ili u srijedu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenu o mogućem ustupku Den Haaga u Banskim dvorima temelje na podatku da su oba haška zahtjeva za razgovore s Gotovinom, prvo u svojstvu osumnjičenika, a potom i optuženika, upućeni 1998. u vrijeme kad službena hrvatska vlast nije priznavala nadležnost Haškog suda nad operacijama Bljesak i Oluja.

Učinila je to tek nova vlast u proljeće 2000., saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu, a to se, kažu u Banskim dvorima, može tumačiti kao novi pravni okvir za suradnju Hrvatske i Haškog suda.

Taj sud, podsjeća Vladin dužnosnik, nakon Deklaracije nije ponovio svoj zahtjev za razgovor s Gotovinom, a upravo bi to, smatraju u Banskim dvorima, mogao biti temelj za dolazak haških istažitelja kako bi u Zagrebu obavili obavijesni razgovor s generalom Gotovinom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara