JEDNA MOLEKULA JE UZROK POJAVE SHIZOFRENIJE?

Jedna jedina molekula mogla bi izazvati psihotične simptome shizofrenije, pokazala je studija provedena na miševima koja bi u rezultatu mogla dovesti do boljeg razumijevanja uzroka bolesti i novih antipsihotičnih lijekova. L

Časopis Nature piše kako shizofrenija pogađa 24 milijuna ljudi širom svijeta. Oboljeli pate od poremećaja u razmišljanju i ponašanju, a ponekad i od paranoje. Uzrok bolesti nije točno poznat, ali se vjeruje da je riječ o poremećaju u kemijskim procesima u mozgu.

U to su uključena tri glavna kemijska prijenosnika - neurotransmitera. Različiti znanstvenici vjeruju da je jedna molekula uzrok pojave te mentalne bolesti.

"Ova studija pokazuje da bi sve tri škole mišljenja mogle biti u pravu", rekao je Paul Greengard sa Sveučilišta Rockefeller u New Yorku koji je predvodio novu studiju.

Greengardova ekipa davala je miševima amfetamine, LSD ili PCP - također poznat kao anđeoski prah. Svaki lijek ciljano pogađa jedan od sustava kemijskih prijenosnika, ali ima sličan učinak na mozak i ponašanje.

Svaka ta halucinogena droga promijenila je isti tajnoviti protein u mozgu - DARPP-32, otkrili su znanstvenici. Životinje su razvile simptome shizofrenije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok neuravnoteženosti prijenosnika još je misteriozan. Međutim, otkrića pokazuju da bi sve tri kemikalije mogle utjecati na DARPP-32 i izazvati shizofreniju.

Shizofrenija je složena bolest koja pogađa kemijske procese u mozgu i njegovu strukturu, izjavila je Carol Tamming s teksaškog Sveučilišta u Dallasu koja je sudjelovala u studiji. "Idući je korak utvrditi kako se takva molekularna promjena pretvara u halucinacije i paranoje", rekla je.

Miševi koji nemaju DARPP-32 bili su imuni na psihotične učinke droga, pokazala je studija.

Znanstvenici se nadaju da bi to otkriće moglo pomoći u razvijanju novih lijekova za shizofreniju.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara