Jedna naranča na dan može spriječiti razvoj nekih karcinoma

JEDNA naranča na dan može spriječiti razvoj nekih karcinoma, tvrde australski znanstvenici.

Vladina glavna istraživačka skupina, Organizacija za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO), otkrila je da konzumacija citrusa može smanjiti rizik od pojave karcinoma usne šupljine, grkljana i želuca do 50 posto.

Jedan dodatan obrok citrusnog voća na dan, uz pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća, također bi mogao smanjiti rizik od moždane kapi za 19 posto.

"Citrusno voće... štiti organizam pomoću antioksidanata i jačanjem imuniteta, zaustavljajući rast tumora i normalizirajući stanice tumora", rekla je znanstvenica CSIRO-a Katrine Baghurst.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australska studija, koja se temelji na 498 međunarodnih studija o blagotvornim zdravstvenim učincima citrusnog voća, također je otkrila "uvjerljiv dokaz" da to voće može smanjiti rizik za kardiovaskularne bolesti, gojaznost i dijabetes.

Baghurst je rekla da u usporedbi s ostalim voćem naranče imaju najvišu razinu antioksidanata, s više od 170 različitih biljnih tvari, uključujući više od 60 flavonoida koji djeluju prpotuupalno i koče razvoj tumora i stvaranje krvnih ugrušaka.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara