Jednice lokalne samouprave ne poštuju zakonsku obvezu o finaciranju Crvenog križa

Tek svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj poštuje zakonsku obvezu o financiranju Crvenog križa što otežava provedbu svih predviđenih humanitarnih djelatnosti, upozoreno je na današnjem radnom skupu ravnatelja društava Crvenog križa sjevernog dijela Hrvatske, održanom na Kalniku uz nazočnost dr. Jadranka Crnića, predsjednika Hrvatskog Crvenog križa. L

Rečeno je da ni tri godine nakon donošenja Zakona o Hrvatskom Crvenom križu Ministarstvo financija nije donijelo provedbene dokumente, niti je odredilo sankcije zbog nepoštivanja zakona, što ima za posljedicu nedovoljno financiranje te najmasovnije humanitarne organizacije u Hrvatskoj.

Zabrinjavajuće je da jedinice lokalne samouprave ne uplaćuju čak ni najmanji obvezni iznos od 0,5 posto od prihoda godišnjih proračuna. Osim toga ne postoje ni provedbeni propisi o naplati doprinosa za vrijeme tri tematska tjedna Hrvatskog Crvenog križa tijekom godine, čime se gubi najmanje 15 posto prihoda. Zbog toga, osim za humanitarne programe, Crvenom križu nedostaje novac i za javne ovlasti u osposobljavanju stanovništva za pružanje prve pomoći kao i za slučajeve spašavanja i zbrinjavanja nakon elementarnih nepogoda, rečeno je na današnjem skupu ravnatelja društava Crvenog križa na Kalniku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da se na području županija upozna predstavnike jedinica lokalne samouprave s njihovim obvezama u osiguranju sredstava za rad Crvenoga križa, te da se uspostavi bolja suradnja i s Ministarstvom financija RH.

(Hina) xon yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara