Jeffrey T. Kuhner ekskluzivno za Index: Jadranka Kosor je glupa ili laže

Foto: Arhiva (YouTube)

JEFFREY T. KUHNER sve je ono što bi birač HDZ-a trebao biti. Konzervativni desničar, domoljub, predani kršćanin, pripadnik hrvatske dijaspore čije su temeljne životne vrijednosti Bog, obitelj i domovina. Kuhner, kolumnist Washington Timesa i predsjednik Instituta Edmund Burke, veliki je protivnik optužnice protiv hrvatskih generala i smatra da je Ante Gotovina žrtveno janje Haškog suda. Njegovi politički idoli su, kako nam sam kaže, Ronald Reagan i Margaret Thatcher, Stjepan Radić i Alojzije Stepinac. Kuhnerovi roditelji bili su članovi Hrvatske seljačke stranke koji su, tvrdi, bili proganjani i u Pavelićevom ustaškom režimu i u komunizmu, zbog čega su pobjegli iz Jugoslavije. Svojim se porijeklom Kuhner izuzetno ponosi i često posjećuje rodbinu koju i dalje ima u Hrvatskoj.

Svemu tome usprkos, Kuhner je već godinama žestoki kritičar hrvatske vladajuće stranke. "Iz HDZ-a je", tvrdi Kuhner, "nestao sav patriotizam kojeg su nekad imali. Daleko je to od stranke Franje Tuđmana i Gojka Šuška". Svoje političke ideale Kuhner ne krije, ali ističe da je njegova dužnost kao novinara biti objektivan. "Ne podržavam niti jednu stranku, niti u Hrvatskoj, niti u SAD-u. Nemam posebno visoko mišljenje ni o hrvatskoj oporbi, posebno ne o SDP-u. Kad su Stipe Mesić i Ivica Račan bili na vlasti, i njih sam kritizirao", kaže Kuhner.

Gdje su laži?

Prošlotjedni Kuhnerov tekst izazvao je žestoku reakciju u redovima vladajuće stranke. HDZ je priopćenjem reagirao na napise u Washington Timesu, optuživši Kuhnera da laže, da je irelevantan na medijskom prostoru SAD-a i da mrzi Hrvatsku. "Komentari i ponašanje gospođe Kosor su primitivni. Ovdje u Americi, i na Zapadu, lideri navodno demokratskih država ne obračunavaju se javno s novinarima niti iznose lažne i djetinjaste optužbe protiv njih", rekao nam je Kuhner. Kosoričin odgovor, dodaje Kuhner, "je odgovor gangstera, a ne premijerke i samo dokazuju da nije spremna ni sposobna uvesti Hrvatsku u Europsku uniju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O čemu sam to ja lagao?", pita se Kuhner u razgovoru za Index vođenom putem elektronske pošte. "Zar Ivo Sanader nije suočen s optužbama zbog korupcije? Jest. Zar HDZ-ova elita nije ukrala nemjerljivu sumu novca, za koju mnoge ugledne nezavisne institucije poput Adriatic Instituta procjenjuju da iznosi više od milijardu dolara? Jest. Zar nisu Wall Street Journal i Heritage Foundation, primjerice, često upozoravali na rašireni problem političke korupcije u Hrvatskoj? Jesu. Zar nije EU u svojim izvješćima redovito kritizirala korupciju na najvišoj razini, nepotizam, manipuliranje pravosuđem i nedostatan političke transparentnosti? Jest. Zar stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj nije 18 posto i samo raste? Jest. Zar nije točno da kronični deficit i rastući vanjski dug guraju Hrvatsku prema bankrotu, do te mjere da je MMF nedavno razmišljao o intervenciji? Jest. Dakle gdje su laži?", pita se Kuhner.

"Žužul, Šeks i Sanader su tražili moju podršku"

"Režim Jadranke Kosor i njena stranka odgovorni su ovaj očiti kriminal i nesposobnost. Njezin odgovor na moj tekst pokazuje koliko je gospođa Kosor zapravo prijetvorna i izvan dodira sa stvarnošću. Ona i njezina stranka umočeni su u korupciju, cinizam i nepotizam pa stoga nemaju drugog izbora nego lagati, okaljavati i optuživati druge", bez dlake na jeziku okomio se Kuhner na hrvatsku premijerku, detaljno odgovorivši na optužbe HDZ-a.

"Ukoliko sam ja tako nevažan novinar, zašto onda HDZ javno odgovara na moju kolumnu? Kosoričine vlastite akcije potkopavaju njene nestvarne izjave. Tko komentira, a posebno lider jedne države, pisanje 'irelevantnog' čovjeka? Gospođa Kosor ili je glupa ili laže. Vi birajte", kaže Kuhner koji tvrdi da njegovu kolumnu u Washington Timesu svakog tjedna čitaju milijuni i dodaje kako se učestalo pojavljuje kao gost televizijskih programa i voditelj na talk radiju. "Ako sam toliko 'irelevantan', gospođo Kosor, recite mi samo jednu stvar: Zbog čega hrvatski politički lideri iz svih stranaka, uključujući HDZ i SDP, unatrag zadnjih deset godina tijekom svojih posjeta Washingtonu traže da se sastanu sa mnom i daju mi intervju? Ako sam toliko 'nevažan', zbog čega su istaknute figure u HDZ-u poput Miomira Žužula, Vladimira Šeksa i Ive Sanadera (da navedem samo neke) tražili moju pozornost i moju potporu?", pita se Kuhner.

"Moguće je voljeti Hrvatsku, a prezirati njen korumpirani režim"

Optužbe HDZ-a da mrzi Hrvatsku Kuhner naziva patetičnima i smiješnima. "Pa nisam ja taj čija je stranka ukrala milijune od hrvatskog naroda... Ako mrzim Hrvatsku, zbog čega je već 20 godina podržavam u američkim i kanadskim medijima? Učestalo sam branio hrvatski Domovinski rat i pravo na samoodređenje, kritizirao kršenja ljudskih prava i totalitarističku opresiju nad Hrvatima u bivšoj Jugoslaviji, napadao Slobodana Miloševića i genocidnu srpsku agresiju protiv Hrvatske i javno osuđivao iskvarenu politiku Haškog tribunala koji želi moralno izjednačiti beogradski imperijalizam i opravdanu samoobranu Zagreba. Unatoč njenom pokušaju spina, gospođa Kosor nije Hrvatska i Hrvatska nije HDZ. Moguće je voljeti državu, a prezirati njen korumpirani, gangsterski režim. Isto kao što je moguće voljeti Rusiju, a osuđivati Putinovu kleptokraciju. Razmišljanje gospođe Kosor samo je putinizam u hrvatskom kontekstu", tvrdi Kuhner.

"Ovdje u SAD-u imamo izreku: Bolje je šutjeti i biti smatran budalom, nego otvoriti usta i ukloniti svaku sumnju. To je moj jedini savjet Jadranki Kosor", poručuje Kuhner hrvatskoj premijerki, za koju kaže da nema gotovo nikakvu međunarodnu podršku. "State Department u Zagrebu želi nekoga tko je na strani njihovih interesa, a dugotrajni nacionalni interesi Hrvatske ih ne zanimaju. Američki dužnosnici imaju veliki financijski i ekonomski interes da Hrvatska uđe u EU, posebno zbog otkupa luksuznih nekretnina na jadranskoj obali. Mnogi Amerikanci i Europljani žele iskoristiti hrvatske ljepote, zbog čega im je Kosor korisna. Ona je alat - ništa više, ništa manje. Što je poslušnija, to je Washington i Bruxelles više vole. Ali nitko ne cijeni političkog oportunista. Gospođa Kosor i HDZ su nacionalna sramota. Što prije odu, to bolje", kaže Kuhner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara