Jelavićev odvjetnik najavio žalbu Državnom sudu BiH

ODVJETNIK bivšeg čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata Ante Jelavića, Josip Muselimović, najavio je u nedjelju da će sutra uložiti žalbu Državnom sudu BiH na određivanje 30-dnevnog pritvora za njegova klijenta, dok je državno Tužiteljstvo izrazilo zadovoljstvo pritvaranjem osumnjičenih za zlouporabe vezane uz rad Hercegovačke banke.

Jelavić je uhićen u petak u spektakularnoj akciji federalne specijalne policije i Stabilizacijskih snaga i od tada se nalazi u pritvoru, jednako kao i bivši ministar obrane Miroslav Prce i bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muselimović je u izjavi za HINA-u rekao da su prigodom uhićenja i određivanja pritvora "teško povrijeđena ljudska prava njegova klijenta Jelavića te prekršena predviđena zakonska procedura". Žalbu je u subotu najavio i odvjetnik Marko Martinović koji zastupa Miroslava Rupčića.

Istodobno, tužitelj John McNair u Posebnom odjelu za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju, osnovanom pri Međunarodnom odjelu Tužiteljstva BiH, pozdravio je odluku suca za prethodni postupak u Sudu BiH Bernarda Bolanda za određivanje pritvora. Tužitelj McNair u nedjeljnom priopćenju za javnost odbacio je medijske navode kako su uhićenja Ante Jelavića, Miroslava Prce i Miroslava Rupčića provedena uz pretjeranu uporabu sile ili prijetnje silom.

Sudac Boland uvažio je u subotu zahtjev tužitelja McNaira za zadržavanje u pritvoru Jelavića, Prce i Rupčića zbog postojanja okolnosti "koje ukazuju na mogućnost bijega, kao i mogućnosti uništenja ili skrivanja dokaza i utjecaja na svjedoke" vezano za utemeljenje i rad Hercegovačke banke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara