Jelčić: Netko treba reći istinu hrvatskom narodu

NITKO se još nije odvažio reći hrvatskom narodu ono što mu se danas mora reći, nitko nema hrabrosti reći mu u lice neugodnu istinu da prestane kukati i ogledavati se oko sebe, da se okrene sebi i potraži u sebi odgovore na sva pitanja i rješenja za sve svoje nevolje, izjavio je akademik Dubravko Jelčić u novom broju tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo".

Po njegovim riječima valja zasukati rukave i uložiti maksimum sposobnosti, znanja i energije za rješavanje vlastitih problema.

"Bez požrtvovnoga rada svakoga pojedinca na svim područjima nema boljega života, niti će nam ga drugi osigurati, pa ni EU, ako se ne pobrinemo da ga osiguramo sami sebi", rekao je, napomenuvši kako je nada kako će ulazak u Europsku uniju riješiti sve naše probleme "samo još jedna iluzija".

Dodao je kako je to "čak i nešto još više i pogubnije od iluzije, zapravo opasna samoobmana, jedna od onih i onakvih u kakve smo tijekom 20. stoljeća upadali ne jednom s poznatim posljedicama, koje su nas i dovele do toga da smo danas tu gdje jesmo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jelčić ističe kako se nikad ne smije zaboraviti, da smo težili stvoriti državu zato da ona promiče hrvatske nacionalne interese i štiti probitke hrvatskih građana, jamči njihovu sigurnost i prosperitet u svakom pogledu.

"Hrvati ne smiju voditi računa više o drugima nego o sebi i nikad više nijedan Hrvat ne smije voditi tuđe ratove i ginuti za druge", rekao je.

Što se tiče EU, izjavio je kako nije ni optimist ni pesimist, nego pomalo ili potpuno skeptik. Tvrdi kako mu je "a priori sumnjivo to što su danas najgrlatiji i najbeskompromisniji zagovornici EU svi prononsirani hrvatski Jugoslaveni i jugokomunisti, oni isti koji bi vas prije dvadesetak godina, dok su bili socijalistička vlast, strpali u buturnicu kao buržoaskoga elementa".

"Europska unija je možda neizbježivost, ali možda i nije", rekao je i dodao kako je "možda i to samo jedan eksperiment koji nije dugoga vijeka.

"Ako je EU naša neizbježivost onda je sreća jedino u tome što u nju ulazimo kao Hrvatska, a ne kao Jugoslavija, dodao je akademik Dubravko Jelčić, književni povjesničar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara