Jelinčić optužio ministra da u Hrvatskoj vodi tajne pregovore

SLOVENSKI nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič nastavlja sa serijom "otvorenih pisama" vladi premijera Antona Ropa kojima domaću javnost alarmira zbog hrvatskih težnji da "prisvoji jugoslavenski Jadran" - kako je nazvao njezinu namjeru da proglasi gospodarski pojas u međunarodnim vodama u Jadranu.

Nakon što je od Ropa u srijedu zatražio uvođenje "ekološke blokade" turista koji odlaze u Hrvatsku i na konferenciji za novinare pozvao Italiju da sudjeluje na njegovoj beogradskoj konferenciji "o sukcesiji jugoslavenskog mora", te Zadar proglasio talijanskim gradom, a Istru slovenskom pokrajinom, Jelinčič je u novom pismu premijeru Ropu tražio pojašnjenje oko "tajne misije ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca u Hrvatskoj".

Pitam da li je istina da ste ministru Bohincu dali putni nalog za specijalnu misiju u Hrvatskoj, gdje se naš ministar na privatnoj jahti vozi Jadranom kako bi u tajnoj diplomatskoj misiji sređivao odnose s našom južnom susjedom, pita u pismu Jelinčič.

Ministar Bohinc najavio je doduše prije dva tjedna da će godišnji odmor provesti u Hrvatskoj (kao uostalom i pola Ropova kabineta), ali o njegovoj navodnoj diplomatskoj misiji u vezi s proglašenjem ekonomskog pojasa u Jadranu ili granice na moru (o čemu zadnjih dana slovenski mediji stvaraju histeričnu atmosferu) ništa nije poznato, pa je vjerojatno riječ o još jednom Jelinčičevu populističkom triku usmjerenom na parlamentarne izbore iduće godine, gdje mobilizira birače koji "mrze desni centar" i "nacionalističke Hrvate".

Jelinčiča ipak ne treba shvatiti kao marginalnu slovensku političku bizarnost, kako je to hrvatskim čitateljima u intervjuu sa Meri Šilović u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji preporučio nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelinčiča, tako nekako tvrdi otac samostalne Slovenije, nitko kao ne shvaća ozbiljno jer bi to bilo kao da bi Hrvati povjerovali da Slovenci žele osvojiti Brački kanal, protumačio je Kučan u hladu konobe u Bobovišćima na Braču, gdje provodi godišnji odmor u vikendici nekadašnjeg direktora "Gorenja" Jožka Staniča.

Slovenske stranke desnog centra tvrde međutim da je Jelinčič, od 1992. stalni zastupnik u parlamentu, zapravo stalni klijent službene politike, sa zadatkom "miniranja" domaćih i stranih političkih neugodnosti, bez obzira da li je riječ o Katoličkoj crkvi, Hrvatskoj ili domaćoj oporbi. Uostalom, tvrdi jedan od predstavnika slovenske oporbe, Zmaginu stranku i formirala je jedna slovenska vladajuća stranka, kako bi 1992. godine na parlamentarnim izborima spriječila povratak kršćanskih demokrata Lojzea Peterlea u tadašnju Drnovšekovu vladu. Zmago se u to vrijeme sastajao, tvrde oni, sa sadašnjim veleposlanikom u Hrvatskoj Peterom Pavlom Bekešom, inače tadašnjim glavnim tajnikom Kučanu najsimpatičnije stranke.

Bobovišćani su Kučanu sigurno u turističke svrhe ispričali zanimljivu pošalicu kako u njihovu kampanelu (zvoniku) zvoni - mačka. To naravno nije istina, ali anegdota uvijek izazove smijeh, kao i Zmago Jelinčič, borac za slovensku granicu na moru. I zato, kada čujete Zmagina zvona, ne pitajte se tko i kome zvoni. Ne zvoni mačka i ne zvoni samo Kučanu i Ropu. Zvoni svima nama.

(Hina) fl dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara