JELJCIN UPOZORIO NA NAZADOVANJE DEMOKRACIJE U RUSIJI

Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin upozorio je u razgovoru za tjednik Moskovskie Novosti na nazadovanje demokracije u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio provedbu "radikalnih" reformi sustava vlasti.

"Nećemo si dopustiti da se ne držimo slova, a napose duha ustava koji je zemlja prihvatila na državnom referendumu 1993. godine, jer bi gušenje sloboda i ograničavanje demokratskih prava značilo pobjedu terorista", kazao je Jeljcin u razgovoru koji bi trebao biti objavljen u petak.

Bivši je predsjednik izjavio da je "sasvim siguran da će mjere koje je državno čelništvo donijelo nakon otmice u Beslanu ostati u skladu s demokratskim slobodama koje su najdragocjenija stečevina Rusije u zadnjem desetljeću".

"Samo se demokratska zemlja može uspješno boriti s terorizmom. I računati da će u toj borbi sudjelovati zajedno sa svim civiliziranim zemljama u svijetu", dodao je Jeljcin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Putin je u ponedjeljak najavio "radikalno" jačanje sustava vlasti kako bi se osiguralo "jedinstvo" zemlje u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom. Zauzeo se da se ukinu opći izbori za pokrajinske gubernatore čije bi kandidature ubuduće predlagao Kremlj, a potvrđivali pokrajinski parlamenti. Usto je predložio da se na parlamentarnim izborima uvede u potpunosti proporcionalni izborni sustav koji će u lošiji položaj dovesti male stranke i neovisne zastupnike.

SAD je dao do znanja da je "zabrinut" zbog te reforme, a Europska komisija je pozvala Vladimira Putina da "vodi računa" o poštovanju demokracije.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara