JELSA: PREDSJEDNIK MESIĆ Darovao 555 KNJIGA IZGORJELOJ KNJIŽNICI

Predsjednik Stjepan Mesić predao je danas u Jelsi na otoku Hvaru knjižnici izgorjeloj u požaru 10. studenog prošle godine 555 knjiga i tri kompleta djela hrvatske književnosti na CD romovima, prikupljenih u akciji "Knjiga za prijatelja" koja je u Uredu predsjednika Republike pokrenuta 13. prosinca.

Razgledavši izgorjelu zgradu Općinskog doma, predsjednik Mesić je, predajući ravnateljici knjižnice Mariji Plantarić-Huljić građu za obnovu jedne od najstarijih preporodnih knjižnica na dalmatinskim otocima, osnovane prije 135 godina, naglasio kako je akciju pokrenuo da bi na to potaknuo i druge. Istaknuo je kako vjeruje da će knjižnica vrlo brzo postati moderan multimedijalni centar po želji i planovima Jelšana. Požar je nesreća koja se događa i drugima, pa se treba više brinuti za zaštitu od požara, dodao je.

U požaru koji je zahvatio gornji kat i krovište općinskog doma u samo četiri sata izgorjelo je više od 10 tisuća knjiga, a uništena je i stara vijećnica s vrijednim namještajem, te dio općinskog arhiva. Uzroci požara još nisu poznati.

Predsjednik Mesić je istaknuo da turizam treba postati glavnom, a ne samo jednom od najvažnijih hrvatskih gospodarskih grana, te kako za to treba omogućiti strana ulaganja. No ne smijemo dopustiti da pri tome postanemo gosti u vlastitu domu te stoga trebamo zaštititi najvrjednije nacionalno blago i tražiti partnere s kojima ćemo se time zajednički koristiti, upozorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetivši na goleme razvojne mogućnosti otoka Hvara, poručio je Jelšanima i svim otočanima da sami trebaju potaknuti rješavanje otočnih problema, prometne povezanosti i infrastrukture, a onda će ih poduprijeti i drugi - državne ustanove, Vlada i ministarstva.

Na novinarski upit da komentira što je po glasovima čitatelja "Dnevnog avaza" proglašen stranom osobom godine 2003. u BiH Mesić je odgovorio kako je za osobu godine izabran vjerojatno zbog svojih stajališta da se BiH ne smije dijeliti, jer promjene granica u Europi nisu moguće, osim na štetu drugih.

Na upit da komentira reakciju ministra civilnih poslova BiH Safeta Halilovića na izjavu premijera Ive Sanadera o gradnji mosta do Pelješca koji tu izjavu smatra pritiskom na BiH da prihvati bilo kakve uvjete u vezi s Neumom i pločanskom lukom, hrvatski je Predsjednik istaknuo da gradnja mosta do Pelješca, ne smije služiti u političke svrhe te da više prometnih veza može samo koristiti, a ne štetiti suradnji.

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara