Jemen: U napadu ubijene dvije američke liječnice i direktor bolnice

TROJE Amerikanaca, dvije liječnice i direktor misionarske bolnice u gradu Jibli na jugu Jemena ubijeni su u ponedjeljak u napadu islamskog ekstremista, a bolnički farmaceut, također Amerikanac, teško je ranjen, izjavili su dužnosnici.

Izvori u američkom veleposlanstvu su potvrdili da su žrtve američki državljani koji su radili u baptističkoj bolnici Maaden u pokrajini Ibb, oko 170 kilometara južno od glavnog grada Sane.

Napadač, koji je kasnije uhićen, ušao je u bolnicu s poluautomatskom puškom ispod jakne, pretvarajući se da nosi dijete, i zatim je otvorio vatru ubivši na licu mjesta troje liječnika, rekli su dužnosnici.

Jemenski dužnosnici opisali su napadača kao islamskog militanta koji je rekao policiji da je otvorio vatru na dva muškarca i dvije žene kako bi ´pročistio svoju vjeru i došao bliže Alahu´.

Međutim, dužnosnica bolnice Julie Toma izjavila je za CNN iz Jible kako vjeruje da je to izolirani incident i da je povezan s pripremama za predaju te američke bolnice, ustanovljene u Jemenu 1964/´65, jemenskoj administraciji.

Snage sigurnosti identificirale su napadača kao Abeda Abdela Razzaka Kamela, povezujući ga s Ali Jarallahom, članom Islamske oporbene stranke koji je početkom mjeseca ubio jednog uglednog oporbenog dužnosnika. Obojica su prošli obuku u Afganistanu.

Siromašni, plemenskim frakcijama podijeljeni Jemen, godinama je utočište za muslimanske ekstremiste s tjeralica, uključujući i pripadnike mreža al-Qaida, čiji vođa Osama bin Laden vuče podrijetlo iz Jemena. Tisuće državljana Jemena, koje je Bin Laden unovačio, borilo se 80-tih godina u redovima mudžahedina u Afganistanu protiv sovjetske okupacije, uz podršku SAD-a.

Mnogi od njih vratili su se poslije sovjetskog povlačenja u Jemen gdje danas imaju snažan politički utjecaj.

Jemenske vlasti surađuju s Washingtonom u ratu protiv terorizma i do sada su uhitile na desetke pripadnika al-Qaide. Oko 3.000 pripadnika jemenskih snaga sigurnosti, koji su prošli američku obuku, razmješteno je nedavno u područjima u kojima se skrivaju traženi pripadnici al-Qaide, obznanio je jedan dužnosnik tih snaga.

No unatoč toj suradnji, na teritoriju Jemena zabilježeni su neki od najtežih napada na američke i zapadne interese u posljednje vrijeme, kao što su napad na američki razarač USS Cole u listopadu 2000. te napad na francuski supertanker Limburg u listopadu ove godine.

U studenome je američka CIA bespilotnom letjelicom Predator izvela napad u kojem je ubijeno šest pripadnika jemenskog ogranka al-Qaide, uključujući i lokalnog čelnika Qaeda Salima Sinana al -Haretija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara