Jemenska vojska u napadu ubila oko 80 civila, većinom žene i djecu

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VOJSKA je u Jemenu ubila oko 80 civila, od kojih su većina žene i djeca, u zračnom napadu protiv šijitskih pobunjenika, javlja Reuters. Vojni avion izveo je napad na pokrajinu Amran s ciljem svladavanja pobunjeničkog otpora, no u tom području žive obitelji koje su se okupile pod drvećem kako bi se zaštitile. Među civilima skrivali su se pobunjenici koji su pucali na zrakoplov.

"Krvožedna vlast izvela je novi masakr. Desetine su ubijene, a tijela su letjela okolo zbog jačine udara" piše u izjavi Huthija, pobunjeničke skupine. Jemenska vojska brani se tvrdnjom kako nisu imali izbora, jer su pobunjenici koristili civile kao ljudske štitove. Vojni zapovjednik također je istaknuo kako su nanijeli "teške udarce" neprijatelju u posljednjih nekoliko sati.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch zatražila je od jemenske vlade da "hitno istraži tko je odgovoran za napade na civile" te zatražila obje strane u sukobu poštovanje prava civila. Vojska u Jemenu započela je operaciju protiv pobunjenika pd imenom "Spaljena zemlja" u kolovozu ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara