Jeste li obavljali bilo kakav posao za plaću u naturi?

Foto: Ilustracija

ŽIVITE u istospolnoj zajednici, a to ne želite priznati na popisu stanovništva? E, ne može! Svi građani dužni su sudjelovati u popisu i dati istinite odgovore na sva postavljena pitanja. U suprotnom im prijeti kazna; država će ih po džepu udariti s cifrom od 300 do 800 kuna.

> Pogledajte kako izgleda Popisnica

> Pogledajte kako izgleda Upitnik za kućanstvo i stan

Za one koji ne znaju, popisivanje stanovništva počelo je jutros (petak, 1. travnja), a građani moraju biti spremni odgovoriti i na "trik" pitanja. Naime, sva se pitanja odnose na stanje u "kritičnom trenutku", a kao takav je izabran 31. ožujka u 24 sata. Dakle, ukoliko večeras u ponoć imate radno mjesto, a kroz dan ili dva dobijete otkaz, popisivaču ćete svejedno morati kazati da ste - zaposleni.

Imate li vodokotlić u zahodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije to jedina apsurdnost ovogodišnjeg popisa stanovništva. S jedne strane, pohvalno je što se prvi put popisuje broj računala u kućanstvima i istražuje se informatička pismenost. S druge strane, sasvim je nejasno čemu služe pitanja poput imate li u zahodu vodokotlić ili nemate. Popisivači će vas također pitati odlazite li na posao, na fakultet ili u školu pješice, biciklom, automobilom ili javnim prijevozom. Morat ćete specificirati vrstu javnog prijevoza koji koristite. Ukoliko idete automobilom, bitno je istaknuti vozite li ili u automobilu sjedite kao suvozač...

Osim računala, drugi bitan komad tehnologije za popis stanovništva je klima uređaj, pa ćete morati specificirati i posjedujete li tu napravu. Ukoliko imate poljoprivredno zemljište ili držite stoku, morat ćete specificirati koliko poljoprivrednog zemljišta koristite, te koliko imate ovaca, koza, goveda ili peradi. No, istovremeno nećete morati specificirati koliko ostalih nekretnina posjedujete niti koliko zarađujete.

"Je li osoba u razdoblju od 25. do 31. ožujka (barem jedan sat) obavljala bilo kakav posao za plaću u novci ili u naturi?", jedno je od pitanja u upitniku kojega će sa sobom donijeti u vaš dom popisivač.

Ukoliko vas popisivač ne nađe kod kuće, morat ćete se javiti u popisni centar

Susret s popisivačem ne možete izbjeći jednostavno ignorirajući zvono na vratima. Ukoliko vas prvi put ne pronađe kod kuće, popisivač će vam ostaviti poruku sa svojim brojem telefona, a naznačit će i točno vrijeme kada će doći idući put. Ukoliko vas ni drugi put ne pronađe u mjestu stanovanja, ostavit će vam poruku s podacima popisnog centra kojem se morate javiti kako bi sudjelovali u popisu. Ukoliko podatke koje popisivač zahtjeva niste u mogućnosti dati osobno, to može učiniti netko od članova vaše obitelji. Ignoriranje poziva se, kao što smo već naglasili, kažnjava novčano.

Popisivanje stanovništva će tijekom travnja vršiti 15.000 popisivača i 2000 kontrolora. Svaki popisivač sa sobom će morati nositi posebno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status, a Državni zavod za statistiku i Hrvatska vlada garantiraju da su svi podaci iz popisa tajni. Ukoliko popisivači naokolo budu širili informacije stečene popisivanjem, bit će rigorozno kažnjeni: globama od 4000 do 20.000 kuna. Iz državnog proračuna je za provođenje popisa stanovništva izdvojeno oko 175 milijuna kuna. Prvi rezultati popisa bit će poznati u lipnju ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara