Jesu li vruće kupke opasne za trudnice?

ŽENE koje u početku trudnoće koriste vruće kupke ili jacuzzije dvostruko su izloženije riziku od spontanog pobačaja, pokazalo je najnovije istraživanje Znanstvenog instituta zaklade Kaiser u Oaklandu, Kaliforniji.

Liječnica De-Kun Li priopćila je da rezultati ne bi smjeli izazvati paniku, ali liječnici s instituta u Oaklandu ipak preporučuju trudnicama da za vrijeme trudnoće ili u vremenu kada pokušavaju začeti izbjegavaju vruće kupke i jacuzzi.

Liječnica Li objašnjava da vruća voda može uzrokovati pobačaj zbog podizanja tjelesne temperature jer odrasli imaju razvijen mehanizam koji štiti tijelo od visoke temperature, a fetus nažalost nema što ga čini "vrlo osjetljivim na promjene okoliša". S druge strane, porast temperature trudnice zbog sportskih aktivnosti ili pretople odjeće ne bi smio štetiti fetusu. Tijelo se tada hladi znojenjem što je u vodi ipak nemoguće.

Nisu, međutim, svi znanstvenici uvjereni u pouzdanost dobivenih rezultata jer je u istraživanju sudjelovao mali broj trudnica, manje od 40 posto od traženog broja.

Liječnica Irva Hertz-Picciotto, s Kalifornijskog sveučilišta misli da nema razloga zašto "trudnice ne bi uživale u opuštajućim kupkama".

Izbor je očito na budućim majkama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara