Jezgra buduće iračke vlade proširena na sedam članova

PETORICA vođa bivših iračkih oporbenih skupina, koje je Washington odredio za jezgru prijelazne iračke vlade, odlučili su u četvrtak, uoči sastanka s civilnim upraviteljem Iraka Jayom Garnerom, u svoje redove primiti još dvojicu oporbenih vođa.

"Odlučili smo povećati Vijeće za dva mjesta, jedno za predstavnika šijitske stranke al-Dawa i jedno za Nassifa Kamela Chaderchija, predstavnika sunitskih arapa", rekao je vođa Patriotske unije Kurdistana Jalal Talabani.

Tzv. "Vijeće petorice" sastalo se kako bi dogovorilo zajedničko stajalište prije sastanka s civilnim upraviteljem Iraka, umirovljenim američkim generalom Jayom Garnerom.

Osim toga, još četiri političke frakcije pristale su priključiti se pripremnom odboru za nacionalni kongres, rekao je Talabani netom prije početka sastanka s Garnerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni kongres trebao bi se okupiti do kraja mjeseca i službeno objaviti sastav prijelazne vlade.

Sastanku s Garnerom, osim Jalala Talabanija i Massouda Barzanija, vođe Demokratske stranke Kurdistana, nazočni su i Abdel Aziz al-Hakim iz Vrhovnog vijeća za islamsku revoluciju u Iraku (Asrii), vođa Iračkog nacionalnog kongresa Ahmed Chalabi i Iyad Allaoui, iz Iračkog nacionalnog saveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara