JMBG se vraća na osobne iskaznice

JMBG se vraća na osobne iskaznice
ZBOG problema koji su nastali izmjenom Zakona o matičnom broju Ministarstvo unutarnjih poslova uskoro će na osobne iskaznice vratiti JMBG, potvrdili su za Novi list iz MUP-ova Odjela za odnose s javnošću.

“S obzirom na niz problema koji su nastali zbog izmjena Zakona o matičnom broju od 1. siječnja 2003. godine, postoji opravdana potreba za vraćanjem podataka o matičnom broju u isprave građana, te će Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru svoje nadležnosti predložiti izmjene Zakona o matičnom broju.” - rekli su u MUP-u, a Igor Štefanac iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a dodao je kako će se u izmjene zakona krenuti vrlo skoro, no ne može govoriti o detaljima.

Iako je i prije novog Zakona bilo jasno da osobne iskaznice neće funkcionirati bez JMBG-a, zaduženi za promjenu nisu se obazirali na upozorenja stručnjaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još i danas sve državne službe, poput mirovinskog, socijalnog, kao i privatne tvrtke, poput banaka, mobilnih operatera, i dalje traže matični broj, pa građani sa sobom moraju nositi i staru osobnu iskaznicu, žele li dobiti traženu uslugu.

Novi list podsjeća kako se dosad gotovo svaki novi izdani dokument morao i mijenjati: prve hrvatske vozačke dozvole morale su se mijenjati jer su imale oznaku CRO umjesto HR, zatim su bile izdane pogrešno dizajnirane putovnice koje su se također morale mijenjati.

U MUP-u navodno smišljaju kako promijeniti cijeli sustav osobnih iskaznica što bezbolnije za građane, pa postoji mogućnost kako će se na nove iskaznice naknadno utisnuti JMBG. No, ne bi nas čudilo da ponovo budu izdane neke posve nove osobne iskaznice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara