Jobs se blamirao: Novi iPhone se nije htio spojiti na internet

Tekst: J.D.
Foto: AFP


IAKO je prije nekoliko mjeseci u javnost spletom okolnosti procurila verzija novog iPhonea, glavni izvršni direktor Applea Steve Jobs ipak je uspio zadiviti publiku predstavljajući najnoviji dodatak Appleovoj floti proizvoda u San Franciscu. Imao je, istini za volju i malih problema, kad se iPhone nije htio spojiti na internet.

Jobs je naišao na mali problem kad je pokušao i nije uspio učitati web stranice. Prikazan je ekran na kojemu je pisalo "nije se aktivirala bežična mreža", a publika je na to odgovorila smijehom. Jobs, inače vrlo samopouzdan muškarac, ostao je malo posramljen pa je u jednom trenutku čak pitao publiku za savjete. Problem je riješen vrlo brzo, na svu sreću po iPhone.

Predstavljanje je otvorio šalom. "Zaustavite me ako ste već vidjeli ovo", rekao je Jobs, pozivajući se na cijeli slučaj s izgubljenim iPhoneom, te izmamivši smijeh publike. Novi iPhone, službeno nazvan iPhone 4, je sa svojih 9,3 milimetra debljine najtanji pametni mobitel na svijetu, a osim što izgleda dobro radi se o "najvećem skoku od izlaska originalnog iPhonea", rekao je Jobs. Hoće li to zaista biti tako, ostaje za vidjeti, ali kritike su zasad prilično povoljne. Neki ga nazivaju "računalom u malom".

Najtanji pametni mobitel na tržištu

Tanki, nehrđajućim čelikom uokvireni iPhone 4 imat će zaslon s rezolucijom 960 sa 640 piksela (78 piksela koje ima iPad), što bi trebalo osigurati čitanje "iznimno oštrog teksta" koji je "praktički identičan onome u tiskanoj knjizi", rekao je Jobs. Ekran će biti velik 8,9 centimetara, kao i ranije, a cijeli ekran dobiva i novi naziv "zaslon rožnice".


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Model će se u SAD-u prodavati po cijeni od 299 dolara za verziju od 32 GB, ili 199 dolara za verziju od 16 GB, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s operaterom AT&T. Nema vijesti da će se uređaj nuditi uz bilo kojeg drugog operatera. Stari model 3G neće se više proizvoditi, a model 3GS stajat će 99 dolara.

Trebalo bi biti dobro

Novi iPhone trebao bi omogućiti duže korištenje bez punjenja, zbog veće baterije i novog sustava kontrole potrošnje. Preko 3G mreže trebalo bi se moći pričati sedam sati, surfati internetom šest sati, gledati video deset sati, ili slušati glazbu 40 sati. To je, naravno, samo obećanje koje se tek treba potvrditi.

Novi iPhone koristi čip A4, kojeg je razvio sam Apple, i to za iPad. Ranije verzije iPhonea pokretali su ARM procesori.  Uveden je i novi žiroskop, koji prati kretanje mobitela po tri osi, što će biti korisno za snalaženje u prostoru na nepoznatim ulicama, ali i za igranje video igara.

Evolucija, ne revolucija

Kamera na iPhoneu 4 imat će pet megapiksela, dva više nego na starijem modelu. Moći će se snimati i video visoke definicije, sa 30 slika u sekundi, kao kod novog HTC-a Evo 4G. također, kamera postavljena s prednje strane omogućit će "Face Time" video chat, što je bilo jasno čim su prvi podaci o novom mobitelu procurili.

Uz cijelu seriju novih aplikacija, iPhone 4G nesumnjivo će biti privlačan kupcima, iako kritičari napominju da se radi samo o "evoluciji, ne i revoluciji" te da će se razočarati oni koji od novog proizvoda očekuju nešto nezamislivo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara