Joca Amsterdam: Nemam veze sa švercom duhana, za Stanka Subotića nikad nisam ni čuo

Joca Amsterdam: Nemam veze sa švercom duhana, za Stanka Subotića nikad nisam ni čuo

Tekst: L.J.
Foto: Press

SRETEN JOCIĆ, jedan od "najopasnijih živućih Srba", kako ga mediji nazivaju, dao je u prisutnosti hrvatskih kolega iskaz srbijanskim istražiteljima o likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića, donosi Jutarnji list. Podsjetimo, Joca Amsterdam trenutno se nalazi u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Tužiteljstvo ga označuje kako naručitelja Pukanićeva ubojstva.

U iskazu koji je 7. rujna prošle godine u istrazi o ubojstvu Pukanića dao istražnom sucu Aleksandru Vujčiću, Joca je kazao kako i Hrvatsku i "te medije" smatra europskom provincijom te da nikada u životu nije vodio razgovore o Pukanićevom Nacionalu ili o samom Ivi Pukaniću, piše Jutarnji list. Jocićevo svjedočenje bilo je popraćeno upadicama i pokušajima humora, a među ostalim, pokušavao je istražnog suca impresionirati poznavanjem jezika.

Jocić je u iskazu tvrdio da od optuženih poznaje jedino Slobodana Đurovića, i to po nadimku Boban ili Bobo, koji mu je 1988. bio kum na vjenčanju s Nizozemkom Babet Rome. Kazao je kako je do 23. ožujka 2006. godine bio u nizozemskom zatvoru gdje je živio "kao u grobu", misleći pri tom kako je bio pod maksimalnom kontrolom 24 sata dnevno. Dodao je "besmisleno pričati da je u to vrijeme sudjelovao u nedozvoljenim aktivnostima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad nije čuo za Tomislava Marjanovića

Dva mjeseca kasnije je platio 3000.000 eura kaucije te je pušten na slobodu. Jocić je negirao da se sretao s Matanićem i krunskim svjedokom Tomislavom Marjanovićem na parkiralištu beogradskog hotela Interkontinental, koji je rekao da je Jocić i vlasnik tog hotela. “Nikad nisam čuo za Tomislava Marjanovića, kunem se u svoju djecu, i apsolutna je laž da me on vidio u hotelu ili na parkingu hotela. Mene nitko nije mogao da vidi na parkingu hotela zbog moje sigurnosti, jer sam po izlasku iz bilo kakvog zatvorenog prostora, direktno ulazio u blindirani automobil. Nigdje me nitko nije vidio da stojim”, tvrdio je istražnom sucu Jocić.

Zamjeniku ravnatelja Uskoka Slobodanu Šašiću kazao je kako je u nizozemskom zatvoru bio zbog sumnje na poticanje dva ubojstva, ali da je dobio papir o obustavi postupka, da mu je bilo zabranjeno napuštati Beograd nakon puštanja iz pritvora 2006. i da nikada nije imao legalan ni ilegalan biznis s Đurovićem. Osvrnuvši se na priče o povezanosti s "duhanskom mafijom", kazao je kako "nigdje u svijetu ne poznaje ni jednu osobu koja ima bilo kakve veze sa švercom duhana". Dodao je i kako mu je nepoznato da je Pukanić bio svjedok bilo gdje u svijetu u vezi sa švercom duhana te da Stanka Subotića nikad nije upoznao niti čuo za njega. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara