John Edwards priznao preljub, ali ne i vanbračno dijete

BIVŠI DEMOKRATSKI SENATOR i predsjednički kandidat John Edwards je danas priznao vanbračnu aferu sa suradnicom Rielle Hunter.

Edwards je tvrdnje o ljubavnoj vezi s Rielle Hunter, 44-godišnjom bivšom holivudskom glumicom unajmljenom da mu režira videospotove za izbornu kampanju, iznio u intervjuu za ABC. Rekao je kako je "napravio ozbiljnu grešku" i "izdao svoju obitelj i temeljne vrijednosti".

Međutim, Edwards odbija tvrdnje kako je otac Francesce Quinn, odnosno djeteta Rielle Hunter, usprkos tvrdnji tabloida National Enquirer koji je istu priču pokrenuo još u listopadu prošle godine. Hunter, isto kao i Edwards, tvrdi da je otac djeteta Andrew Young, jedan od članova njegovog izbornog stožera. Senator tvrdi da se nije podvrgao testu utvrđivanja očinstva, ali da na temelju datuma rođenja djeteta može biti siguran da nije njen otac.

55-godišnji Edwards, dijete siromašnog nadničara iz Sjeverne Karoline koje se obogatilo kao uspješan odvjetnik, dva puta je pokušao postati predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke - 2004. godine i 2008. godine. Prije četiri godine ga je porazio John Kerry, ali mu se Edwards pridružio kao potpredsjednički kandidat na glasačkom listiću, te su zajedno poraženi od trenutnog predsjednika Georgea W. Busha.

Edwards je početkom ove godine također bio prisiljen odustati od utrke, ali se imao razloga nadati da će ga demokratski predsjednički Barack Obama prigrliti isto onako kao što ga je bio prigrlio Kerry. Razlog je u tome što se Edwards tijekom kampanje postavio kao ekonomski populist, odnosno zastupnik interesa siromašnih bijelaca - upravo onog biračkog tijela koje je tijekom kampanje odbacilo Obamu i prigrlilo Hillary Clinton. Edwardsovo ime na listiću bi te birače moglo prikovati za Obamu, te spriječiti da u studenome ostanu kod kuće ili daju glas republikanskom kandidatu Johnu McCainu. Kao alternativa se spominjalo mjesto ministra pravde u budućem Obaminom kabinetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uporni National Enquirer je, međutim, prije nekoliko tjedana Edwardsa uhvatio "in flagranti" kako izlazi iz sobe Rielle Hunter u jednom losanđeleskom hotelu. Enquirer je nakon toga tvrdio da ima još "sočnije" dokaze u obliku fotografija.

Edwards je oklijevao s priznanjem, i to zato što je imao reputaciju uzornog obiteljskog čovjeka, asupruzi Elizabeth je dijagnosticiran rak, što je Edwardsovima donijelo dosta simpatija u javnosti.

Iako su vodeći američki mediji ispočetka ignorirali cijelu priču, s vremenom je rastao pritisak na Edwardsa da se javno očituje o cijelom slučaju. Na kraju je presudio diskretni ultimatum vodstva Demokratske stranke da Edwards - ukoliko ne pokuša objasniti javnosti o čemu je riječ - riskira da mu ne dopuste nastup na stranačkoj konvenciji koja se održava krajem mjeseca.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara