John Kerry: Podržavamo da krivci za puč završe na sudu, ali stvari ne smiju otići izvan tog okvira

John Kerry: Podržavamo da krivci za puč završe na sudu, ali stvari ne smiju otići izvan tog okvira

Foto: Hina

SAD i Europska unija pozvale su Tursku da poštuje demokratska pravila, vladavinu prava i da sačuva stabilnost zemlje.

"Mi smo na strani demokratski izabrane vlade u Turskoj i pozivamo je da zadrži mir i stabilnost u zemlji i da poštuje demokratske institucije i vladavinu prava", izjavio je američki državni tajnik John Kerry na konferenciji za novinare nakon radnog doručka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

"Mi ćemo sigurno podržati dovođenje krivaca za puč pred sudom, ali također upozoravamo da stvari ne smiju otići izvan tog okvira", rekao je Kerry.

Turske vlasti su najavile nakon propalog puča da će ponovno uvesti smrtnu kaznu, ukinutu 2004. godine.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da nijedna zemlja sa smrtnom kaznom ne može ući u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna zemlja ne može postati članicom EU-a ako uvede smrtnu kaznu. Turska je također članica Vijeća Europe i obvezuje je Europska povelja o ljudskim pravima, koja je izričito protiv smrtne kazne", rekla je Mogherini.

Na pitanje o mogućnosti izručenja islamskog klerika u egzilu Fethullaha Guelena, kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje da je organizirao pokušaj puča i  traži njegovo izručenje, Kerry je rekao da "treba dostaviti dokaze, a ne navode".

Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Federicom Mogherini govorio i o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) o čemu pregovaraju dvije strane. Istaknuo je da se njegova vlada zauzima za što skorije potpisivanje tog sporazuma.

"To ostaje prioritet predsjednika Baracka Obame i naše administracije i postoji razlog za to. Vjerujemo da oko toga postoji neka vrsta mita i naš je posao da odgovarajuće informiramo ljude o činjenicama što je TTIP", rekao je Kerry. Po njegovim riječima, TTIP postaje još važniji u svjetlu izlaska Velike Britanije iz EU-a.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara