John McCain osvojio republikansku nominaciju, Hillary pobijedila u Ohiou i Teksasu

SENATOR John McCain je nakon današnjih stranačkih izbora u u Teksasu, Ohiou i Rhode Islandu osvojio republikansku nominaciju za američkog predsjednika.

CNN je iza 3 sata po hrvatskom vremenu objavio kako je McCain pobijedio u sve četiri države te tako prešao magičnu brojku od 1191 delegata koja mu daje većinu na ljetnoj izbornoj konvenciji.

Huckabee se ubrzo nakon toga obratio svojim pristašama, zahvalio im na podršci i objavio kako će se staviti na raspolaganje svom stranačkom drugu McCainu.

McCain se također obratio svojim pristašama, ali kao pobjednik, u prilično kratkom i odmjerenom govoru u kojem je hvalio svoje sada već bivše stranačke suparnike, ali i isticao po čemu će se razlikovati od demokratskih kandidata.

Neizvjesno među demokratima

Sve vodeće američke TV-mreže su odmah nakon zatvaranja birališta u Vermontu Obamu proglasile pobjednikom među demokratima, a senatora Johna McCaina među republikancima. Dvanaesta po redu Obamina pobjeda je impresivna, kao i mnoge prethodne - Hillary Clinton je u toj državi tukao s dva puta više glasova. Ta je pobjeda, s druge strane, očekivana, s obzirom na liberalnu i proturatnu reputaciju te države.

Hillary u Rhode Islandu prekinula Obamin pobjednički niz

U Rhode Islandu je Hillary Clinton, i to s uvjerljivom većinom od preko 61 posto osvojenih glasova, uspjela konačno prekinuti Obamin pobjednički niz.

Hillary pobijedila u Ohiou

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u državi Ohio su se oko 1.30 trebala zatvoriti birališta, ali su neka od njih, uključujući Cleveland, ostala otvorena još dva sata zbog lošeg vremena. Na rezultate će se, po svemu sudeći, morati čekati, a već sada se počinje govoriti o ozbiljnim nepravilnostima na biralištima.

Rezultati koji su sada došli, pak, predstavljaju lošu vijest za Obamu kojeg čeka iznenađujuće visok poraz. Na temelju podataka sa 32 posto birališta, Clintonica vodi sa 58 posto glasova naprama Obaminih 40 posto.

Već sada se javlja potencijalni problem u Okrugu Cuyahoga u kome se, između ostalog, nalazi Cleveland s brojnom crnačkom populacijom. Izborni stožer Baracka Obame je uspio spriječiti sudsku tužbu izbornog stožera Hillary Clinton te ostaviti birališta u tom gradu otvorena dva sata nakon što su zatvorena birališta u ostatku države. Problem s biralištima je bio u navodno ogromnom odzivu birača i nedostatku listića koji su se morali tiskati tijekom dana.

Iako još trebaju doći glasovi iz urbanih područja, čini se da je Hillary Clinton nakon New Hampshirea uspjela postići još jedan veliki povratak u predsjedničku utrku, te da neće biti govora o nikakvom odustajanju.

U Teksasu tijesna pobjeda Hillary Clinton

U Teksasu su preliminarni izbori završili onako kako su sugerirale ranije ankete - tijesnom pobjedom Hillary Clinton, koja je osvojila 51 posto naprema 49 posto za Obamu.

Dok su prvi podaci s birališta, govorili o velikoj prednosti Obame nad Hillary, ta se prednost počela rapidno topiti. Promatrači je tumače povećanim udjelom Hispanoamerikanaca u biračkom tijelu Teksasa, dok je udio crnaca - koji podržavaju Obamu - ostao isti. Hispanoamerikanci, isto kao i u cijelom nizu drugih država, su se pokazali kao najpouzdanija glasačka armija Hillary Clinton.

Iako bi prije mjesec dana bili smatrane za formalnost, ove pobjede će izborni stožer Hillary Clinton proglasiti ogromnim trijumfom, odnosno povratkom kandidatkinje koju su svi otpisali. Iako još uvijek vodi po broju delegata, Obama, kojemu su mediji donedavno jeli iz ruke, postat će gubitnik koji je samo za trenutak doveo u pitanje pravo Clintonovih da se vrate u Bijelu kuću i kroje sudbinu svijeta.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara