Joras prozvao slovensku vladu zbog ostanka vaza sa cvijećem na Plovaniji

Joras prozvao slovensku vladu zbog ostanka vaza sa cvijećem na Plovaniji

UNATOČ najavi kontroverznog Slovenca Joška Jorasa i njegova odvjetnika Danijela Starmana kako će u četvrtak do 17 sati sami maknuti vaze sa cvijećem na istarskom graničnom prijelazu Plovanija, ako ih hrvatska strana ne ukloni, do toga ipak nije došlo.

Iako su se s hrvatske i slovenske strane okupili brojni policajci i novinari, do uklanjanja vaza nije došlo, jer je autodizalicu koja je trebala stići do Plovanije zaustavila slovenska policija nedaleko od same granice zbog toga što nije imala važeći putni nalog.

Hrvatska je betonske vaze s cvijećem na put koji je Joras uredio kako bi zaobišao granični prijelaz i carinski nadzor, postavila još proljetos. Nakon toga je Joras, koji živi s hrvatske strane granice, ali taj dio smatra slovenskim teritorijem, tužio hrvatsku državu Okružnom sudu u Piranu.

Sat vremena nakon zakazanog događaja odvjetnik Starman, Joško Joras i Ana Hafner-Kalc iz Civilne inicijative "Za granicu u Istri" stigli su do hrvatskih policajaca pokušavajući im predati sudsko rješenje piranskog Suda kojim je hrvatska država dužna maknuti te vaze.

"Nećemo rat, želimo samo da Hrvatska poštuje ovo sudsko rješenje koje vrijedi u Europi, ali ne očito u njoj", poručio je Danijel Starman. On, Joras i Ana Hafner-Kalc nakon sat vremena su se razišli.
 
Joras proziva slovensku vladu zato jer "ne štiti nacionalne interese"

Joško Joras je, nakon što nije uspio ukloniti betonske vaze, slovenskoj agenciji STA izjavio da pri uklanjanju žardinjera problem nije bila hrvatska nego slovenska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska je policija autodizalici koja je trebala ukloniti betonske vaze s cvijećem zabranila izlazak iz Slovenije jer nije imala valjani putni nalog čime je, prema Jorasovom mišljenju, jasno pokazala da cilj slovenske vlade "nije zaštita slovenskog teritorija već izbjegavanje incidenata na još neutvrđenoj graničnoj crti Slovenije i Hrvatske u tom području".

Joras smatra da je slovenska policija zastrašila vozača kamiona. Policija je uz pomoć prometne inspekcije utvrdila da kamion koji je trebao odvesti žardinjere s Jorasovog takozvanog europskog puta, kojim se koristio kako bi ilegalno prelazio hrvatsko-slovensku granicu u Plovaniji, nije imao prometni nalog do Sečovlja nego samo do Portoroža.

Joras ocjenjuje da se Slovenija služi jugoslavenskim metodama zastrašivanja ne dopuštajući slovenskim državljanima da ostvare svoja prava u "okupatorskoj državi", kako je nazvao Hrvatsku.

Ako se nastavi takav odnos slovenskih vlasti, prijeti Joras, Slovenska pučka stranka, čiji je član, raspisat će referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Joras je također najavio i daljnje aktivnosti u realizaciji odluke o uklanjanju žardinjera, ali nije iznio pojedinosti o njima.

Index.hr/Hina
Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara