Jordanić: Rad trgovina nedjeljom nije zabranjen

RAD trgovina nedjeljom u Hrvatskoj nije zabranjen, a inspektori rada nisu počeli kontrolirati poštivanje zakona i radničkih prava tek na nalog premijera Ivice Račana već su i dosad o rezultatima nadzora izvještavali Vladu, ustvrdio je danas glavni državni inspektor Branko Jordanić.

Državni inspektorat već duže vrijeme upozorava na povećan broj slučajeva neplaćanja prekovremenog rada i nepoštivanja prava na jedan dan tjednog odmora u trgovini, ističe Jordanić u priopćenju.

Iz reakcija i upita građana u vezi nedjeljne akcije Inspektorata kojom se kontroliralo poštivanje zakonskih odredbi o radu trgovina vidi se da je ključni problem "premješten u sferu politiziranja", ocjenjuje Jordanić, pa neki misle da je svaki rad nedjeljom zabranjen, a "inspektori to ne vide".

Račanov nalog naslanja se upravo na rezultate dosadašnjih nadzora koje je Inspektorat predočavao Vladi, a nedjeljna je akcija samo dio redovitih poslova inspektora rada koji u prosjeku obave više od 40 nadzora dnevno, ističe Jordanić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od siječnja do travnja ove godine Državni inspektorat obavio je 4.711 nadzora, te utvrdio da je 5.131 radnik nezakonito radio prekovremeno. Lani je obavljeno 14.282 nadzora, a pronađeno je 8.888 radnika koji su nezakonito radilo prekovremeno.

Jordanić napominje da inspektori rada nemaju ovlasti vratiti bilo kojega radnika na posao ili naložiti poslodavcima isplatu povećane plaće za prekovremene sate, već radnici moraju podnijeti sudsku tužbu.

Pritom upozorava radnike da njihova novčana potraživanja u pravilu zastarijevaju kroz tri godine, pa savjete u vezi toga mogu dobiti od svojega sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara