Još 250 milijuna eura stiže na naplatu Hrvatskoj?

TEK se pojavila informacija da će Hrvatska morati platiti 40 milijuna eura odštete Hypo Group Alpe Adrie zbog prodaje Slavonske banke na temelju lažnih financijskih izvještaja, a već na vrata dolaze novi računi iz prošlosti na  naplatu.

Ovih dana tako počinje ovrha najmanje  37 milijuna eura s računa države u Hrvatskoj narodnoj banci zbog duga nastalog u sporu talijanske građevinske tvrtke Astaldi protiv RH za gradnju autoceste Zagreb - Goričan, piše Jutarnji list.

Spor Astaldija i Hrvatske nastao je 1999., kada su Talijani razvrgnuli koncesijski ugovor nakon što tadašnja hrvatska vlada nije zatvorila financijsku konstrukciju. Vrijednost cjelokupnog ugovora bila je 950 milijuna tadašnjih njemačkih maraka,a u ugovoru je postojala odredba da Astaldi i Vlada kao koncesionari osiguraju početni iznos kredita od 225 milijuna maraka. U ovom poslu izgradnje autoceste bila je angažirana bojna Hrvatske vojske pod vodstvom Ljube Ćesića Rojsa.

HAC 1999. odbio ponudu za odustajanje od arbitraže

Nakon što su raskinuli ugovor, Talijani su Hrvatskim autocestama ponudili samo gradnju dvaju tunela u zamjenu za odustajanje od međunarodne arbitraže. No, HAC je ponudu odbio kad je vidio cijenu dvaju tunela, te ju je nazvao ucjenjivačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je uslijedilo  pokušaja osporavanja odluke Arbitražnog suda u Beču iz lipnja 2004. koji su svi završili neuspjehom. Država je pokrenula i nekoliko parnica na redovnim sudovima u Austriji, pokušavajući dobiti odluku u svoju korist, ali joj to nije uspjelo.  Hrvatsku je u sporovima s Astaldijem zastupao odvjetnički ured Hanžeković -Radaković, koji nemaju nikakvih komentara.

Ove godine rješenje spora Ostojinih fondova s Hrvatskom

U tijeku ove godine bi se trebala rasplesti i situacija oko Liburnija Riviera hotela i sporova Dom i SN Holdinga s državom. Podsjetimo, tu se vodi spor oko prijenosa dionica LRH sa HFP na SN i Dom holding Damira Ostoje.

Sljedećeg tjedna intenzivirat će se i događaji oko spora s Hypo bankom, te Damir Polančec vjeruje u mirno rješenje slučaja, iako  je upitno zašto bi austrijska banka sada prihvatila nagodbu nakon što ima presudu londonskog suda u džepu i nakon što je hrvatska strana dva puta odustajala od nagodbe.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara