Još jedan susjed u problemima: I Slovencima snižen kreditni rejting

Foto: Ilustracija

NAKON što su se sve važne agencije za procjenu kreditnog rejtinga "opalile" po Mađarskoj, srezavši njen rejting na junk razinu, na red je, čini se, došao još jedan naš susjed - Slovenija.

Slovencima, naravno, agencija Moody's kreditni rejting nije snizila na razinu smeća, već na A1 sa Aa3, uz negativnu prognozu budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problemi u eurozoni su, kao i uvijek u ovakvim slučajevima, oni na koje se poziva Moody's pri obrazloženju odluke. Naveli su i sve jači pritisak na vladine financije koji bi mogao nastati kao rezultat potencijalne i vjerojatne potrebe za dodatnom potporom bankarskom sustavu zemlje.

Fitch i S&P rejting Slovenije i dalje drže za jednu stepenicu višim od Moody'sa, iako je Fitch najavio dodatno razmatranje Slovenije i mogućnost rušenja slovenskog rejtinga do kraja siječnja.

Slovenija je jedna od zemlja koju je kriza 2008. i 2009. godine najviše pogodila i zakočila. Samo godinu dana prije Slovenija je bila najbrže rastuća ekonomija eurozone. Nove brojke iz trećeg kvartala također ne izgledaju ohrabrujuće - zabilježen je pad od 0,5 posto, što ukazuje na mogućnost ulaska u novu recesiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara