JOŠ NEIZVJESNE PROMJENE U VLADI SRBIJE I CRNE GORE

Niti nakon sastanka dvojice premijera, srbijanskog Vojislava Koštunice i crnogorskog Mila Đukanovića, te predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, održanog u utorak poslijepodne, nije jasno kad će doći do promjena u Savjetu ministara, vladi državne zajednice.

Beogradski mediji u srijedu samo bilježe da je sastanak održan, a dnevnik "Politika" naglašava da su obje države-članice spremne na puno poštivanje svih odredbi Ustavne povelje državne zajednice i Beogradskog sporazuma.

Podgorički mediji su, uoči susreta, najavili da crnogorski državni vrh razgovorima pristupa "s uvjerenjem da je interes manje državne članice bio dobro zaštićen i dosadašnjom raspodjelom funkcija u Savjetu ministara", te da će prednost u inicijativi za buduću raspodjelu funkcija u vladi ministara imati srbijanska strana.

Podgorički mediji u srijedu nagađaju da bi Boris Tadić, usprkos tome što je - zbog nesudjelovanja njegove Demokratske stranke u srbijanskoj vladi - najavio ostavku na funkciju ministra obrane, ipak mogao ostati na toj funkciji. Prema Ustavnoj povelji, ministarstvo obrane i vanjskih poslova ne mogu istovremeno pripadati jednoj državnoj članici, iako je to dosad - po izričitom dogovoru dvaju republika - bio slučaj. Međutim podgorički su mediji proteklih dana naglašavali da Crna Gora nije zainteresirana za ministarstvo vanjskih poslova, s obzirom da to ministarstvo postoji u samoj Crnoj Gori.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao kandidat za ministra vanjskih poslova SCG dosad se spominjao Vuk Drašković, čelnik Srpskog pokreta obnove, jedini od stranačkih prvaka koji nije dobio niti jednu funkciju u republičkoj raspodjeli vlasti, ali dosad nitko nije potvrdio da će Drašković doista postati novi šef diplomacije.

Dogovori traju i oko budućeg prvog čovjeka parlamenta državne zajednice, jer je dosadašnji predsjednik Skupštine SCG Dragoljub Mićunović podnio ostavku, a kao najozbiljniji kandidat za tu funkciju spominje se visoki dužnosnik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami koji je, međutim, u više navrata izjavio da će se raspodjela funkcija na razini državne zajednice rješavati cjelovitim dogovorom.

(Hina) xttag ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara