Još se saniraju posljedice prevrnuća cisterne s loživim uljem

SANACIJA ekološkog onečišćenja na mjestu sinoćnje nesreće na autocesti Zagreb Lipovac blizu Okučana, gdje je s ceste sletjela cisterna s loživim uljem, danas do podne nije završena.

Vozač cisterne sisačkih registracijskih oznaka, koja je prevozila oko 24.000 litara loživog ulja, izgubio je nadzor nad vozilom. Pri slijetanju s ceste teže je ozlijeđen te je zbrinut u novogradiškoj bolnici.

Uslijed prevratanja loživo ulje je isteklo u kanal Sloboština, a, po prvim procjenama, u kanal je isteklo više tisuća litara ulja. Trenutačno gorivo se pretače u drugu cisternu, a saniranje posljedica istakanja loživog ulja počelo je odmah poslije ponoći kada je angažirana i tvrtka AEKS iz Ivanić Grada.

´U jedan sat postavili smo dvije brane na ušću Sloboštine i tamo jedna cisterna usisava sloj koji teče po površini vode. Dio ulja ipak je prošao ispod i neminovno će doći do onečišćenja nizvodnih voda kanala Lonja, Strug i rijeke Save. Vjerojatno će doći i do onečišćenja okoliša, a u blizini je i Park prirode Lonjsko polje. Sretna je okolnost što u blizini nema vodocrpilišta, pa nije ugrožena vodoopskrba, a na vrijeme je spriječeno onečišćenje ribnjaka Sloboština´, rekao je voditelj novogradiške Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Krsto Slobodnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjeri onečišćenja okoliša tek će se utvrditi. Zbog nesreće promet tim dijelom autoceste teče trakom za pretjecanje.

U sanaciju posljedica nesreće uključili su se i vatrogasci novogradiškog DVD-a, predstavnici Hrvatskih voda, te službenici PU brodsko-posavske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara