Još tri mlade umjetnice nastupile na 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni

Još tri mlade umjetnice nastupile na 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni

TREĆEG dana 5. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić, na ovogodišnjoj 33. Samoborskoj glazbenoj jeseni, nastupile su tri mlade umjetnice.

Prva je pred publiku u Galeriji Prica izašla flautistica Marija Esih, koja je u svoj program uvrstila Ballade za flautu i glasovir Franka Martina, Iverje za flautu i glasovir Vladimira Berdovića, Honami za flautu solo Wila Offermansa i Sonatu u D-duru, op. 94 za flautu i glasovir Sergeja Prokofjeva. Na glasoviru je pratnja bio Ivan Batoš. Flautistica Marija Esih završila je Srednju glazbenu školu Pavao Markovac u klasi prof. Dee Kekelj. Studij je nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vesne Košir, kod koje je diplomirala prije dvije godine. Dobitnica je prve nagrade na Državnom natjecanju 2006. na kojemu je također osvojila prvu nagradu kao članica Kvarteta flauta.

Potom je pred publiku i žiri izašla oboistica Iva Stilinović. Na njenom repertoaru nalazili su se Sonata u F-duru za obou i glasovir Wolfganga Amadeusa Mozarta, Sjećanje na Verdijev Krabuljni ples za engleski rog i glasovir Antonija Pascullija, Tema s varijacijama za obou solo Ante Grgina i Morceau de Salon, op. 228 za obou i glasovir Jana K. V. Kalivoda. Pratnja na glasoviru bio je Ivan Batoš. Oboistica Iva Stilinović studentica je zagrebačke Muzičke akademije (prof. Branko Mihanović) koju je upisala nakon završene Srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu u klasi prof. Žužane Egić. Osvojila je niz prvih i specijalnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer je zaključila violinistica Dunja Bontek. Za ovo natjecanje ona je izabrala Sonatu u G-duru br. 1, op. 78 za violinu i glasovir Johannesa Brahmsa, Guslački hir br. 1 za violinu solo Pavla Dešpalja te Introdukcija i Rondo Capricioso, op. 28 Camillea Saint-Saënsa. Glasovirska pratnja bila je Srebrenka Poljak  Violinistica Dunja Bontek školovanje je započela u Varaždinu, a nastavila na Glazbenoj školi Pavao Markovac u Zagrebu te na Glazbenoj školi Dešpalj kod prof. M. Dešpalj-Begović. Muzičku akademiju upisala je s nepunih 16 godina kod iste profesorice. Sa Zagrebačkom filharmonijom nastupila je kao desetogodišnjakinja. Osvojila je prve nagrade na Državnim natjecanjima 2003. i 2004. (kategorije komornih sastava) te drugu na istom natjecanju 2002., kao i počasnu diplomu na Međunarodnom natjecanju Alpe-Jadran. Ove je godine primila počasnu diplomu i specijalnu nagradu za glazbenu zrelost, intonaciju i stil izvedbe na natjecanju Premio Amici della Musica u Italiji. Sudionica je festivala Strings only! i nositeljica nagrade za najperspektivnijeg mladog umjetnika.

I.M.
Foto: SGJ

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara