Još tri uginula labuda i tri bijele čaplje s Koprivničkog područja na analizi

JOŠ TRI uginula labuda i tri uginule bijele čaplje s Koprivničkog područja danas su upućena na pretragu na ptičju gripu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Riječ je o bijelim čapljama uginulim na rijeci Dravi u Gotalovu kod Koprivnice, dvama uginulim labudovima pronađenim na starom toku rijeke Drave u Selnici Podravskoj i jednom uginulom labudu pronađenom na Šoderici kod Koprivnice, rekao je Pavić.

Podsjetio je da dosadašnji tijek virusoloških pretraga uzoraka tkiva 19 uginulih labudova dopremljenih u protekla četiri dana u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta s 13 lokacija u Hrvatskoj ne ukazuju na ptičju gripu.

Testiranje traje pet dana i konačni rezultati kada će se sa sigurnošću moći reći jesu li labudovi uginuli od ptičje gripe ili nisu znat će se u petak.

Nakon dobivanja rezultata Ministarstvo poljoprivrede odmah će obavijestiti javnost.

Tri uginula labuda s virusom H5 u Mađarskoj

Tri uginula divlja labuda pronađena na jugu Mađarske pozitivna su na virus ptičje gripa H5, objavila je u srijedu Europska komisija.

"Mađarske vlasti izvijestile su Europsku komisiju o tri slučaja uginulih labudova kod kojih je potvrđen virus H5 ptičje gripe u području Bacs-Kiskuna, na jugu Mađarske", istaknula je Komisija u priopćenju.

Uzorci ptica poslat će se referentnom britanskom laboratoriju u Weybridgeu kako bi se saznalo radi li se o visoko patogenom virusu H5N1.

Ne čekajući rezultate, Mađarska će poduzeti mjere zaštite koje je odredio Bruxelles: izolaciju u okrugu od tri kilometara i pojačane mjere zaštite 10 kilometara oko mjesta gdje su ptice koje nose virus pronađene.

Mjere protiv ptičje gripe: EU izdvaja 2 milijuna eura

Europska unija izdvojit će dva milijuna eura za borbu protiv ptičje gripe, zaključili su u srijedu europski stručnjaci u Bruxellesu okupljeni na dvodnevnom sastanku nakon što je proteklih dana virus ptičje gripe H5N1 potvrđen u pet zemalja Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svota od dva milijuna eura koristit će se za nacionalne programe u svrhu otkrivanja ptičje gripe, objavio je u srijedu na internetu španjolski list El Mundo pozivajući se na priopćenje odbora stručnjaka u Bruxellesu.

Njemačka je u srijedu objavila da su testovi potvrdili virus H5N1 ptičje gripe u dva mrtva labuda pronađena na otoku Ruegen u Baltičkome moru. Virus ptičje gripe u uginulih labudova tijekom vikenda otkrile su i službe u Italiji, Grčkoj i Sloveniji, a u utorak i Austrija.

Odbor u Bruxellesu objavio je da će zabraniti uvoz neobrađene peradi i da će se programi provoditi od veljače do prosinca 2006. Programi utvrđuju točan broj uzoraka koji se moraju uzimati na prostoru EU u tome razdoblju, kako u peradarnicima tako i među divljim pticama.

Njemačka je objavila da će naredba o obveznom držanju peradi u zatvorenom prostoru stupiti na snagu 17. veljače.

Njemački otok Ruegen udaljen je 60 kilometara od obala Danske i Švedske i skandinavske zemlje već su u utorak naredile zatvaranje peradi. "Tražimo od svih uzgajivača da preventivno drže svu perad u zatvorenom prostoru sve do nove naredbe", izjavio je Sten Mortensen, voditelj odjela za sprečavanje i kontrolu bolesti pri danskom minstarstvu poljoprivrede. Uz Dance, mjeru zatvaranja peradi objavile Švedska i Norveška.

Nizozemska je već početkom tjedna naredila da od 20. veljače sva perad mora biti u zatvorenom prostoru no "ta bi mjera mogla stupiti na snagu i brže", rekao je u srijedu za agenciju France presse glasnogovornik ministarstva poljoprivrede.

Europska unija poduzima sve potrebne mjere kako bi zaustavila širenje ptičje gripe i građani nemaju razloga za paniku, naglasio je u srijedu europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kyprianou.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara