Još uvijek bez dogovora o fuzijskom nuklearnom reaktoru

EUROPSKA je unija, kako se čini, dobila u srijedu bitku oko projekta izgradnje eksperimentalnog fuzijskog nuklearnog reaktora, jer se SAD i Japan više ne protive kategorički da se taj projekt realizira u Europi, javljaju u srijedu agencije.

Predstavnici šest partnera uključenih u projekt ITER-a (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) - EU, Japan, SAD, Rusija, Kina i Južna Koreja - pregovarali su u ponedjeljak i utorak u Beču kako bi postigli sporazum o realizaciji tog projekta. Najveći je spor predstavljala upravo lokacija izgradnje reaktora, javljaju agencije France Presse i Reuters.

Japan i SAD su se do sada zalagali da se izgradi u selu Rokkasho-Muri na sjeveroistoku Japana, dok je EU, uz potporu Rusije i Kine, bila za izgradnju reaktora u Cadaracheu u Francuskoj.

No, unatoč tome, Tokio i Washington nisu potpuno bili protiv Cadarachea gdje se već nalazi najveći europski centar za istraživanje energija s 3.500 stručnjaka za znanost i tehnologije i 400 specijalista za nuklearnu fuziju.

Kako prenosi Reuters, iako je sastanak završio bez postignutog dogovora, Europska unija je dala naslutiti da bi sama mogla krenuti u realizaciju ITER-a.

"Strane su uvjerene kako je sada moguć uspješan zaključak procesa (određivanja mjesta izgradnje reaktora) između šest sudionika", navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka održanog u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

"Dvije strane zainteresirane za dobivanje reaktora - EU i Japan - iznijele su rezultate svojih razgovora o ravnoteži uloga i odgovornosti vezanih za realizaciju ITER-a u zemlji prihvata i u konkurentskoj zemlji", dodaje se u priopćenju.

Japan je pak tvrdnje EU-a da sam može izgraditi fuzijski nuklearni reaktor u Francuskoj ocijenio "sramotnim i destruktivnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je sramotan i destruktivan način pregovaranja jer izgleda kao otvoreni rat", kazao je direktor za nuklearnu fuziju u japanskom ministarstvu znanosti i tehnologije Satoru Ohtake. "Dogovorili smo se o šestostranom procesu. Ako EU to napravi tako, to je kršenje šestostranog okvira".

No, unatoč tome, za postizanje kompromisa, kazao je Ohtake, "potrebno je da zemlja prihvata iznese velikodušnu ponudu za kompenzaciju svom nesretnom konkurentu".

EU je, međutim, objavio da je iznio "razumnu ponudu" Japanu kako bi dobio realizaciju projekta ITER u Cadaracheu, izjavio je u srijedu glasnogovornik Europske komisije.

"Ne mogu više reći o prijedlozima Japana, drugog kandidata za realizaciju projekta ITER-a, ali mislim da smo iznijeli dobru ponudu", rekao je Fabio Fabbi, glasnogovornik povjerenika EU-a zaduženog za istraživanja Louisa Michela. Procjenjuje se da bi projekt ITER stajao deset milijardi eura na 30 godina, od kojih bi 4,7 milijardi bilo utrošeno za izgradnju reaktora koja bi trajala deset godina. Kada bi taj posao dobio EU, morao bi na sebe preuzeti 40 posto troškova izgradnje reaktora.

Realizacija projekta ITER predstavlja važan korak ka komercijalnoj proizvodnji električne energije u nuklearnim fuzijskim elektranama, koja bi se, prema predviđanjima znanstvenika, mogla ostvariti sredinom 21. stoljeća.

Energija dobivena nuklearnom fuzijom predstavljala bi jeftinu i u potpunosti ekološku alternativu današnjim glavnim izvorima energije - fosilnim gorivima i fisijskim nuklearnim elektranama.

Goriva za fuzijske nuklearke, vodikovih iztopa deuterija i tricija, na Zemlji ima u dovoljnoj količini za proizvodnju energije kroz gotovo neograničeno vremensko razdoblje. Deuterij se dobiva iz obične vode, a tricij se dobiva cijepanjem atoma litija.

Načelo proizvodnje energije nuklearnom fuzijom, čija bi se komercijalna opravdanost trebala eksperimentalno provjeriti kroz projekt ITER, predviđa stapanje atoma deuterija i tricija, čime se dobiva atom helija i jedan proton, uz oslobađanja goleme količine toplinske energije.

Oslobođeni proton koristio bi se za cijepanje litija, što znači da bi gorivo u fuzijskim elektranama bili voda i litij, a jedini nusproizvod potpuno neškodljivi plin helij.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara