Jose Saramago: Bez Boga bismo bili bolji ljudi!

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

NAKON gotovo dva desetljeća tišine, portugalski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Jose Saramago se ponovo osvrnuo na katoličku crkvu. Ovaj put je glavna tema njegovih napada Biblija koji on opisuje kao "priručnik  lošega morala" i "katalog okrutnosti i najgorih ljudskih osobina". "O Svetoj knjizi mogu reći ovo: Pročitajte Bibliju i izgubit ćete vjeru", izjavio je jedini portugalski dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 1998. godine.

Na konferenciji za tisak povodom objave njegove najnovije knjige naslova Kain koja  prepričava priču o Adamu i Evi, Saramago se osvrnuo i na druge religijske teme. "Iako je Kain uvrijedio Crkvu, on nije uvrijedio i katolike jer oni Bibliju ne čitaju".

Prema njegovim riječima, trebalo je tisuću godina i na desetke generacija da Biblija bude napisana, i ona sad opisuje "okrutnoga, zlobnoga, osvetoljubivoga, ljubomornoga i nepodnošljivoga Boga", naveo je pisac dodajući da savjetuje vjernicima da ne vjeruju u Boga koji je opisan u Bibliji, prenosi IPS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biblija puna incesta i klanja

Saramago je rekao kako neće morati podmiriti račune s Bogom, jer je "ljudski mozak veliki stvoritelj apsurdnih ideja, a Bog je najveći apsurd među njima."

Katolički vrh je napao Saramaga posebno nakon njegovih izjava kako bismo "bez Boga vjerojatno bili bolji ljudi", te da mu nije jasno kako je Biblija postala "duhovni vodič, kada je toliko puna užasa, incesta, predaje i klanja."

Saramago je naglasio da ne želi nikakve kontroverze, već da samo iznosi svoje stavove. Tijekom godina, Saramago je uvijek bio poznat po svojim kritičkim prosudbama. Prije nekoliko godina je razbjesnio Izrael jer je njihovu vojnu kampanju u palestinskoj Zapadnoj Obali usporedio s Auschwitzom. Također, razjario je talijanskog premijera Berlusconija kad ga je nazvao "ova stvar, ova bolest, ovaj virus prijeti postati uzrokom moralne smrti Verdijeve domovine" te može "izazvati začepljenje vena i uništavanje srca jedne od najbogatijih europskih kultura".  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara