Joseph Stiglitz: Najbolja stvar u vezi 2011. je ta što će 2012. biti gora

Foto: AFP

"NAJBOLJA stvar vezana uz 2011.  je ta što će se vjerojatno pokazati boljom od 2012. godine", sugerira nobelovac Joseph Stiglitz u analizi za Gulf Times.

Stiglitz smatra kako su kolaps političkog odlučivanja u SAD-u te ekonomska kriza u Europi, kojima smo svjedočili ove godine, "mačji kašalj" za ono što bi nas moglo čekati dogodine, ponajprije zbog nesposobnosti političara da pokrenu prave poteze umjesto da umjetno održavaju status quo.

Europski političari rade samo da bi nešto radili


"Ekonomske prognoze su same po sebi zahtjevne, a kada im pridodate dimenziju političkih prognoza, kristalna kugla postaje još zamagljenija. Ali neke su stvari prilično jasne. Europski vođe konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju eura, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo. I sami su shvatili da mjere štednje znače usporen rast i vjerojatnu recesiju. Svjesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći otplatiti dugove. Međutim, nisu učinili ništa kako bi promovirali rast, već su zapeli u spirali koja vodi ka propasti", napominje Stiglitz.

Američki ekonomist smatra kako se euro "iznad površine" drži još samo zahvaljujući potezima ECB-a koji, iako to sami nikad neće priznati, efektivno financira zadužene države. Čelnici ECB-a i dalje tvrde kako su političari ti koji moraju spasiti euro, ali taj politički odgovor na krizu je u najmanju ruku zakasnio, ako ne i potpuno promašen. Isti scenarij - mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita - vidjet ćemo i dogodine, smatra Stiglitz, jer političari u vidu imaju samo privremeno saniranje problema.

Kolaps eura i nastavak krize u SAD-u


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dan konačne naplate - kada će se euro raspasti ili će Europa poduzeti odlučne poteze koji će euru osigurati normalno funkcioniranje - mogao bi doći već 2012. godine. Međutim, europski politički lideri vjerojatno će učiniti sve što je u njihovoj moći da taj dan odgode. Europa će nastaviti patiti, a s njom i cijeli svijet", prognozira Stiglitz.

Crne dane Stiglitz predviđa i SAD-u, ističući kako plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće upaliti, upravo zbog problema u Europi. Osim toga, smatra kako će SAD prave posljedice mjera štednje osjetiti upravo dogodine. Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena "dobrim starim republikanskim inatom", mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreznih olakšica na plaće, što će milijuni američkih kućanstava osjetiti na svom budžetu.

Predizborna godina znači nova placebo rješenja


"Zanimljivo je kako se i demokrati i republikanci odbijaju suočiti s činjenicom da sanacija bankarskog sustava, iako potrebna, nije dovoljna za ozdravljenje naše ekonomije. Niti su spremni prihvatiti da financijski sustav zapravo nije sređen. Američku ekonomiju prije krize umjetno je na život održavao bubble u sektoru nekretnina koji je doveo do neodržive potrošnje. Ovog puta nema povratka na 2007. godinu", smatra Stiglitz.

Nadalje, Stiglitz smatra kako će se pred izbore obje strane nastaviti baviti jeftinim placebo rješenjima, bez namjere da uistinu pokrenu program ekonomskog restrukturiranja i ublažavanja socijalne nejednakosti. "Amerikanci će na koncu morati izabrati između čovjeka koji je dokazao da ih ne može izvući iz ekonomskog ponora i drugog koji još nije dokazao svoju nesposobnost da to učini", ocjenjuje.

Racionalni pesimizam

"Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio pretjeran. Međutim, realni faktori sugeriraju da bi to mogla biti zadnja godina eura - simbola pedesetogodišnjeg procesa europske integracije. U tom slučaj, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio", zaključuje Stiglitz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara