Josette Durrieu s predstavnicima nevladinih udruga u Hrvatskoj

PREDSJEDNICA Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Josette Durrieu razgovarala je u srijedu u Zagrebu s predstavnicima dvadesetak nevladinih udruga o problemima manjina u Hrvatskoj, diskriminaciji i ravnopravnosti spolova.

Durrieu je izjavila na konferenciji za novinare nakon sastanka da se posebice razgovaralo o problemima Srba i Roma u Hrvatskoj, te da je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, koji je također bio na sastanku, ukazao na diskriminaciju Srba u svakodnevnom životu, a posebice u zapošljavanju i pitanjima stanarskog prava.

Prema njezinim riječima, ostali sudionici sastanka nisu pokušali osporiti Pupovčeve navode.

Govoreći o romskoj zajednici, Durrieu je izrazila uvjerenje da nije rješenje da njihova djeca uče u odvojenim razredima od ostalih, ako ih se želi integrirati u društvo. Dodala je da su joj također izloženi problemi s kojima se susreću homoseksualci, kao i problemi žena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Ferić-Vac, voditeljica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, s kojom se Durrieu također sastala, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare kako postoje određene poteškoće u zaštiti od diskriminacija, ali i da su učinjeni i neki iskoraci, posebice glede pitanja žena. Kao primjer je navela zakon o ravnopravnosti spolova, koji je u fazi prednacrta i koji u središte prvi put stavlja sankcioniranje diskriminacije spolova. Njime se također predviđa uspostava ureda za ravnopravnost spolova, dodala je.

Ferić-Vac istaknula je da "niti jedan element diskriminacije nije element politike Vlade ili Sabora", te da probleme diskriminacije treba pojedinačno rješavati.

Predsjednica Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe putuje u srijedu u posjet Petrinji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara