Josip Budimčić: Osudili su me jer mi je supruga Srpkinja

JOSIP BUDIMČIĆ, u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zavora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zarobljenicima, odlučio je progovoriti. U izjavi jednim kanadskim lokalnim novinama Budimčić tvrdi da je nevin te da je osuđen zato "jer je on Hrvat, a supruga mu je Srpkinja".

Budimčić nije želio ništa govoriti o svom slučaju, jer je za pitanja presude bio zadužen njegov odvjetnik, no sada je odlučio progovoriti tvrdeći da nije kriv za zločine za koje ga se osudilo. Ipak, kanadskim medijima nije pojasnio svoju ulogu u Domovinskom ratu.

Kako prenosi kanadski CBC, 42-godišnji Budimčić izrazito je skeptičan prema hrvatskom pravosuđu koje ga je proglasilo krivim. Tvrdi kako nikada nije bio obaviješten o procesu protiv njega, zatim da na suđenju uopće nije bilo svjedoka, te da je sudsko ročište na kojem je osuđen trajalo svega sat vremena.

I dok se Budimčić protivi presudi i tijelu koje ju je donijelo, u slučaj su se uključile i udruge za zaštitu ljudskih prava koje reagiraju i na najmanju mogućnost kršenja prava. Tako je Amnesty International utvrdio određene nepravilnosti u presudi hrvatskog pravosuđa protiv Budimčića.

Udruga je, piše CBC, pritisnula hrvatski pravosudni sistem od kojega zahtjeva reformu, čime želi osigurati pošteno suđenje osobama osumnjičenima za ratne zločine, i to po standardima međunarodnog pravosudnog tretmana.
 
Budimčić pak kaže da se, otkako se ponovno pokrenuo njegov slučaj, našao pod ogromnim pritiskom medija koji je njemu i njegovoj obitelji uzrokovao puno stresa. Dodaje da će ipak nastaviti raditi na tome da "opere" svoje ime, te da dokaže svoju nevinost.

CBC piše da je optužen za egzekuciju i mučenje hrvatskih vojnika tijekom 1991. godine kada je bio pripadnik srpske paravojne postrojbe, te da je osuđen u odsutnosti. Isti izvor navodi da je prije preseljenja na otok Saltspring Budimčić živio u Saskatchewanu iz kojeg je odselio nakon što se doznalo da je osuđen za ratne zločine.

Lokalni mediji koji ovih dana pišu o Budimčiću, napominju da će se on, vrati li se u Hrvatsku, morati suočiti s kaznom 15-godišnjeg zatvora.

Kanadski mediji u svojim izvješćima redovito ističu iznenađenost lokalne zajednice kanadskog otočića Saltspring na kojem Budimčić živi s obitelji. Mještani su šokirani da među njima živi osoba koja je osuđena za ratne zločine, no činjenica je da "Joe Somebody", kako ga zovu u  Saltspringu, nikada nije skrivao svoj idenitet i porijeklo.

Bilo kako bilo, Hrvatska je od Kanade još prije nekoliko godina zatražila Budimčićevo izručenje, a budući da njegov odvjetnik traži novo suđenje, te da je u slučaj umiješan i Amnesty International, sigurno je da je slučaj Budimičić daleko od zatvaranja.

.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara