Josipović: Grupa nasilnika uvrijedila je Zagreb svojim divljaštvom

Foto: Damjan Tadić / Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović ustvrdio je danas komentirajući jučerašnje prosvjede u Zagrebu kako je "grupa nasilnika uvrijedila Zagreb svojim divljaštvom". Riječ je o izgrednicima koji s prosvjedom branitelja nisu imali nikakve veze i kojima je cilj bio izazvati nerede na prosvjedu, ocijenio je Josipović.

Predsjednik smatra kako je policija postupila "na odgovarajući način i profesionalno", a na nove najavljene prosvjede kazao je kako će se svi oni koji budu ugrožavali javni red i mir naći iza rešetaka. "Hrvatska ne smije izgubiti bitku s nasiljem", ustvrdio je.

Kazao je i kako nema saznanja o tome da su iza nereda stajale oporbene stranke. "Ne vjerujem da je itko financirao huligane, ja barem za to ne znam", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je međutim kako su neke desne stranke pomagale dolazak prosvjednika iz drugih krajeva, no, ističe, to je dio politike.

Po pitanju braniteljskog prosvjeda, kazao je kako su se njihove poruke odnosile na teško gospodarske stanje te da je to svatko u politici morao čuti. Ne slaže se, međutim, sa svim porukama na braniteljskim prosvjedima, poput one da se srpska nacionalna manjina mora protjerati iz Vukovara.

Ponovio je kako je učinio sve u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde i da je svačije demokratsko pravo da proziva koga hoće na prosvjedima, pa i predsjednika. Na pitanje slaže li se s mišljenjem da treba što prije raspisati parlamentarne izbore, kazao je kako to nije njegova funkcija po Ustavu, ni da zaziva ni da se opire prijevremenim izborima. "Stvar je oporbe da eventualno bude na čelu pokreta za raspisivanje ranijih izbora. Predsjednik Republike nije vođa oporbe", kazao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara