Josipović i Tadić susrest će se u subotu u Bruxellesu

Josipović i Tadić susrest će se u subotu u Bruxellesu

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

PREDSJEDNICI Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić potvrdili su da će se susresti već ove subote na međunarodnoj panel-diskusiji o situaciji na Zapadnom Balkanu, koju organizira Marshalov fond, prenosi beogradski list Danas.

Ovo će, kako se navodi, biti prvi službeni susret dvojice predsjednika, tijekom kojega će razmijeniti mišljenja o stanju u regiji, europskim perspektivama zemalja, međunarodnoj suradnji, a očekuje se i da će prokomentirati skoru presudu Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova.

Josipović: Nismo još razgovarali o susretu, ali ga ne isključujem
Debata je nazvana "Balkan 2010" i održat će se u okviru velike konferencije "Briselski forum", potvrdili su i evropski komesar za proširenje Stefan File, američki senator George Vojinovich i šef slovačke diplomacije i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, a moderator će biti izvršni direktor Balkanskog fonda za demokraciju Ivan Vejvoda.

Predviđeno je da Tadić i Josipović sjede za istim stolom, a mogućnost bilateralnog susreta i razgovora u četiri oka zavisit će isključivo od njihove dobre volje, potvrdili su organizatori debate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za Danas kako ne isključuje mogućnost da se u subotu službeno sastane sa Tadićem. "Nismo još razgovarali o bilateralnom sastanku, ali ne isključujem da će do toga doći. Više puta sam izrazio spremnost da razgovaramo, a što se tiče ove konkretne prilike još ćemo vidjeti" rekao je Josipović.

Tadić: Želja za dijalogom postoji

Sličan je odgovor stigao i iz ureda predsjednika Srbije, koji je potvrdio da će Tadić sudjelovati na konferenciji u Bruxellesu, ali se još ne zna pouzdano hoće li doći do sastanka s Josipovićem. "Naravno, želja za dijalogom postoji" rečeno je Danasu u Tadićevom uredu.

Moderator debate Ivan Vejvoda rekao je da će dvojica predsjednika na panel-diskusiji u trajanju od sat vremena dati svoje viđenje situacije u regiji i njegove perspektive, te da će oni sami odlučiti hoće li se odvojeno sastati u četiri oka. "U svakom slučaju, oni će se definitivno susresti na panelu, bit će u prilici direktno iznijeti svoja mišljenja, svoje vizije Jugoistočne Europe, koja ide putem stabilizacije i napretka" rekao je Vejvoda.

Inače, konferencija u Bruxellesu počinje u petak i traje do nedjelje, a raspon problema kojima će se baviti je širok, od situacije u Afganistanu, Iraku, Bliskom istoku, Pakistanu i Iranu, preko transatlantskih odnosa i europsko-američke suradnje, do klimatskih promjena i gladi u svijetu. Na njoj sudjeluje oko 500 predstavnika, među njima i članovi američkog Kongresa i predstavnici State departmenta, SAD, lideri i ministri više europskih i azijskih zemalja, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i njegova zamjenica Catherine Ashton, kao i dužnosnici raznih međunarodnih organizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara