Josipović ide u Bleiburg: Hrvatska mora raskrstiti s Drugim svjetskim ratom

Tekst: J.C.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

"U BLEIBURG bih otišao, ali samo pod određenim uvjetima", rekao je Ivo Josipović u razgovoru s novinarima nakon što je jutros popio svoju prvu kavu s građanima, a prije toga se i sastao s Jadrankom Kosor.

Proteklih se dana, podsjećamo, počelo nagađati kako je Josipović već isplanirao put u Bleiburg i kako će s njim ići i delegacija antifašističkih boraca. Predsjednik ove špekulacije nije želio potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke kombinacije postoje, ali ništa još nije do kraja dogovoreno. Već sam ranije rekao da bih otišao u Bleiburg, ali samo ako neće biti crnih uniforma i ustaških obilježja. Taj čin se ne smije politizirati, već je poanta prije svega odati počast nevinim žrtvama", kazao je Josipović.

Predsjednik je novinarima objasnio kako još traju konzultacije o delegaciji koja bi ga mogla pratiti tijekom eventualnog posjeta Bleiburgu. On bi, kaže, želio da među njima budu i predstavnici antifašista i nacionalnih manjina. "Hrvatsko društvo mora napokon završiti Drugi svjetski rat, a to mora učiniti generacija koja je u tom ratu i sudjelovala", kaže Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara