Josipović na Bleiburgu: Došao sam zaokružiti priču s Drugim svjetskim ratom

Tekst: L.J. /S.C.H.
Foto: Sašo Bizjak (Večer / Cropix)

PREDSJEDNIK Ivo Josipović položio je danas vijence i zapalio svijeće ispred spomenika pogubljenim pripadnicima vojske NDH i civilima ubijenim nakon završetka Drugog svjetskog rata na groblju u Mariboru.

Posebno je zanimljivo da su uz predstavnike Sabora, SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića i Vlade, ministra uprave Davorina Mlakara, uz predsjednika bili i izaslanici Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić i predsjednica Vesna Čulić Konstantinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nekim procjenama, u protutenkovskom jarku dugom tri kilometra iskopanom u Teznom pokopano je između 15 i 20 tisuća tijela ubijenih zarobljenika, većinom hrvatske nacionalnosti. Predsjednik Josipović je kazao kako vjeruje da će ovim činom Hrvati konačno početi liječiti rane iz Drugog svjetskog rata, dok su predstavnici Saveza antifašističkih boraca izrazili žaljenje što su na stratištu u Teznom ubijeni i brojni nevini ljudi i civili. Delegaciji su se pridružili i predstavnici Savjeta branitelja.

Dio izaslanstva predvođen predsjednikom Josipovićem krenuo je potom na Bleiburg, gdje će u 11.30 sati položiti vijence tamošnjim žrtvama Križnoga puta.

"Ovo čekamo 65 godina"

Josipovića je na Bleiburškom polju dočekao predsjednik Počasnog blajburškog voda i jedan od preživjelih s Križnog puta Ilija Abramović te mu se zahvalio i na tome što je prvi hrvatski predsjednik koji je došao na Bleiburg.

Predsjednik se na Bleiburgu zadržao desetak minuta. Istaknuo je kako je njegova želja da se priča sa Drugim svjetskim ratom zaokruži te da se prijepor koji postoji unutar korpusa hrvatskog naroda i države stavi u one okvire gdje mu je i mjesto. "To će doprinijeti onome kako ja vidim Hrvatsku - kao modernu zemlju koja gleda u budućnost i koja svoju državnost temelji na antifašizmu i Domovinskom ratu", kazao je Josipović.

"Ovo čekamo 65 godina", istaknuo je i Abramović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara