Josipović: Ne bi se ništa strašno dogodilo da je Ceca pjevala na Maksimiru

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

"DA JE Ceca i nastupila na Maksimiru, ništa se strašno ne bi dogodilo", mišljenje je koje je Ivo Josipović iznio u intervjuu za češki dnevni list Dnes, a u kojem je uglavnom odgovarao na pitanja o hrvatsko-srpskim odnosima i stanju u regiji.

Novinarku koja je razgovarala s hrvatskim predsjednikom zanimao je, između ostalog, i nedavni "skandal" oko Cecinog dolaska u Zagreb. "Ceca Ražnatović je vrlo specifičan slučaj. Ona je simbol", objasnio je Josipović češkoj novinarki koja je i sama svjesna da je Ceca udovica zloglasnog Arkana, ubijenog vođe srpskih paravojnih jedinica i osvjedočenog četnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni Tuđman ni Tito nisu crno-bijeli"

Govoreći o ratu koji se devedesetih godina vodio između Hrvatske i Srbije, Josipović je kazao da za njega nema nikakve dvojbe da je to bio međunarodni sukob, a ne građanski rat. "To govorim i srpskim političarima, iako neki od njih drugačije gledaju na stvari", rekao je Josipović, te priznao da su i pojedini hrvatski političari dali svoj doprinos stvaranju atmosfere mržnje koja je dugo dominirala ovim prostorima.

Franjo Tuđman jedan je od takvih političara, a Josipović ističe da je uvijek bio protivnik njegove politike, ali i da Tuđman ipak nije crno-bijela ličnost. "Tuđman je činio i dobre i loše stvari. Nema sumnje da je dao svoj doprinos samostalnosti Hrvatske. S druge strane, nije uložio niti minimalan napor u sprječavanje ratnih zločina. Nakon rata je imao velike pogreške u procesu privatizacije. Nije bio demokrat. Ali nitko nije crno-bijeli, pa tako ni Tuđman ni Tito", zaključuje Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara