Josipović odgovara Kosorici: Nisam znao za optužnice iz Srbije

Josipović odgovara Kosorici: Nisam znao za optužnice iz Srbije

Foto: Tea Cimaš / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ tvrdi da nije znao da optužnice iz Srbije sve dok se o njima nije počelo govoriti u medijima. Predsjednik je odgovorio Jadranki Kosor, koja je izjavila da je znao za optužnice i nije joj javio.

"Točno je, kako ističe premijerka Kosor, da Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama. Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojemu ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zlouporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti Predsjednika Republike", poručuje Josipović, koji je informacije o optužnicama zatražio od nadležnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik tvrdi kako je važno da Hrvatska zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratne zločine, ali jednako je bitno i da svaki zločin bude kažnjen, bez obzira tko ga je počinio. "Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave", kaže Josipović.

"Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije. Prijedlog zakona o ništetnosti srpskih optužnica je politička poruka s hrvatske strane koja ukazuje na neprihvatljivost tih optužnica u svjetlu dogovora nadležnih državnih odvjetništava i političkih poruka koje iz njih proizlaze. Ali, taj zakon neće donijeti pravu zaštitu našim građanima, možda upravo suprotno. Pravni učinci takvog zakona gotovo da ne postoje, a na sigurnost naših građana u inozemstvu djelovat će nepovoljno. Ni političke poruke, a njih ne šaljemo samo Srbiji već i svijetu, nisu jednoznačne i mogu proizvesti ozbiljnu političku štetu", tvrdi predsjednik u priopćenju za medije.

Josipović je zato preporučio Vladi i Saboru da se ne donosi takav zakon nego da se odmah krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zlouporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da ni jedan zločin ne ostane nekažnjen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara