Josipović odgovara Kosorici: Stabilnost u zemlji je ugrožena

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"SUSTAV je ugrožen, stabilnost je ugrožena i ne treba biti veliki političar da se to vidi", komentirao je u središnjem Dnevniku HTV-a predsjednik Ivo Josipović kritike upućene na njegov račun od strane premijerke Jadranke Kosor da stvara dojam izvanrednog stanja u zemlji sazivanjem čelnika stranaka na Pantovčak.

Josipović je ustvrdio kako ljudi na ulicama sigurno ne prosvjeduju jer im je to užitak te da svi, i predsjednik i premijerka i Vlada, imaju svoj dio odgovornosti za stabilnost države. Nijedna premijerka i ni jedna Vlada, dodaje je Josipović, ne mogu ga spriječiti da obavlja svoje ustavne dužnosti.

Predsjednik smatra i da razgovor o terminu parlamentarnih izbora u situaciji kada još imamo i referendum za ulazak u EU, nije ljuljanje sustava, već "doprinos sustavu". Prema njegovom mišljenju, vrijedan doprinos je upravo saznanje da većina stranaka ne zagovara izbore do završavanja pregovora. Ako isti ne budu završeni u lipnju, onda Vlada mora vidjeti je li odgovorna i što dalje, kaže Josipović, koji nikako ne bi htio da se vrijeme izbora poklopi s referendumom za ulazak u EU, jer smatra da bi to moglo ugroziti rezultate referenduma.

"Dovršetak pregovora u lipnju je završetak jedne zadaće koja je trebala biti obavljena prije, i to nije veliko dostignuće", ocijenio je Josipović, izrazivši bojazan od toga da se pozitivan ili negativan odnos javnosti prema nekoj stranci ne prelije na referendum za EU. "Vidjeli smo da sve stranke podržavaju završetak pregovora u šestom mjesecu i mislim da je to dobar okoliš u kojem Vlada može i mora provesti one reforme koje su potrebne za završetak pregovora", kaže predsjednik.

"Ako Kosor misli da kršim Ustav, neka zatraži moj opoziv"

U intervjuu za Novi list Josipović je kazao kako je sazvao čelnike stranaka na konzultacije na Pantovčak jer je procijenio da je stabilnost Hrvatske na kušnji zbog ozbiljne gospodarske krize, nezadovoljstva građana, pada potpore građana državnim institucijama - posebno Vladi.

"Građani su me izabrali da u njihovo ime, kako to i Ustav kaže, brinem o stabilnosti i usklađenosti državne vlasti i ja ću to beskompromisno uvijek činiti. Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali, predsjednik to može nastojati kroz političko djelovanje i ja ću to svakako na tome ustrajati. Ako premijerka ili bilo tko misli da time kršim Ustav, imaju jasnu proceduru kako pokrenuti pitanje moga opoziva", kazao je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara