Josipović: Poboljšanje odnosa sa Srbijom jedan od najvažnijih prioriteta mojeg mandata

Josipović: Poboljšanje odnosa sa Srbijom jedan od najvažnijih prioriteta mojeg mandata

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

PREDSJEDNIK Ivo Josipović naglasio je kako Hrvatska želi poboljšati odnose sa Srbijom, objasnivši da je to jedan od najvažnijih ciljeva njegovog predsjedničkog programa i mandata, objavila je danas agencija AFP.

Josipović je u intervjuu AFP-u, koji je dao za vrijeme službenog posjeta Bruxellesu, rekao da se "političari Hrvatske i Srbije moraju aktivnije angažirati" kako bi se dvije zemlje pomirile, jer "sadašnja generacija ne smije probleme prebaciti na sljedeću generaciju, probleme treba riješiti jednom za uvijek".

AFP u intervjuu naglašava da punih 15 godina nakon kraja rata, Josipović pruža ruku Srbiji, s kojom je spreman okrenuti stranicu pod određenim uvjetima u trenutku kada dvije zemlje gledaju u smjeru Europske unije.

"Josipović zna što govori"
 
AFP ističe kako "novi hrvatski predsjednik zna o čemu govori", jer je stručnjak za međunarodno pravo i jedan od autora tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije prije desetak godina, dok je Srbija 4. Siječnja ove godine podnijela protutužbu protiv Hrvatske, također zbog genocida.

Agencija tvrdi kako hrvatski predsjednik ne isključuje mogućnost da obje zemlje na kraju povuku svoje tužbe, a Josipović je objasnio da će to "ovisiti o naporima za rješavanje drugih problema poveznih s ratom, sudbinom nestalih osoba, otetom imovinom, ratnim zločincima".

Hrvatski predsjednik je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što je Srbija promijenila svoju politiku i počela surađivati u potrazi za ratnim zločincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AFP podsjeća da su odnosi Hrvatske i Srbije zbog nedavnog rata još uvijek vrlo osjetljivi, a dodatno su pogoršani nakon što je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova, što u Beogradu nije dobro primljeno.

Nedolazak Tadića na inauguraciju Josipović nije protumačio kao znak neprijateljstva

Taj moment, kao i činjenica da je na nedavnu Josipovićevu inauguraciju bio pozvan i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, bili su glavni razlozi što se na tu svečanost nije odazvao i predsjednik Srbije Boris Tadić, podsjeća francuska agencija.

No AFP dodaje kako taj Tadićev potez Josipović nije protumačio kao znak neprijateljstva Beograda prema Zagrebu.

Obje zemlje imaju zajednički cilj, nastavlja AFP, a to je ulazak u EU, iako je Srbija još daleko od toga, a Hrvatska je, kako se tvrdi, blizu cilja.

Josipović je AFP-u izjavio i da Hrvatska može završiti pretpristupne pregovore sa EU-om do kraja ove godine, te da se nada da je 2012. godina mogućeg ulaska Hrvatske u EU.

"U interesu je Hrvatske da sve zemlje regije uđu u Europsku uniju, što je to prije moguće" naglasio je hrvatski predsjednik u intervjuu AFP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara