Josipović se odrekao Rakara: Onaj tko nije platio porez, ne može biti dužnosnik

Josipović se odrekao Rakara: Onaj tko nije platio porez, ne može biti dužnosnik

Tekst: I. Ćimić / J.C.
Foto: Arhiva

MARKO RAKAR sutra neće zasjesti na mjesto tajnika predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića, doznaje Index.hr. Naime, predsjednički tim odrekao se danas Rakara, i to kada je u medijima procurila informacija da je nesuđeni Josipovićev tajnik ostao dužan državi gotovo milijun kuna zbog svoje propale tvrtke Prius.

> Josipovićev suradnik Rakar: Informacije da sam dužan državi nisu slučajno plasirane baš sada

Rakar je na svom blogu jučer priznao svoj grijeh, dodajući kako je do danas uspio podmiriti više od 95 posto svih dugova koje je tvrtka imala, a osobno se zadužio u iznosu od 420.000 kuna. Zanimljivo je naglasiti kako je Josipović u trenutku kada je na početku predsjedničke kampanje Rakar ušao u njegov tim znao za tu informaciju, no tek ga se sada odrekao nakon što je vijest o dugu prema državi dobila i negativan medijski prizvuk.

"Nemam komentara. Ne bih o tome", rekao je za Index Rakar koji nije želio potvrditi, a ni demantirati vijest kako neće biti predstojnik Ureda. No, Rakar je danas u popodnevnim satima postavio komentar na blogu ispod prvotnog teksta u kojem je priznao dug prema državi.

Josipović je također potvrdio da Marko Rakar ipak neće biti dio njegova tima. "On ima problem s tim da je državi dužan porez, a nitko tko ima neplaćen porez ne može se baviti takvom dužnošću. On je meni za to rekao, ali je onda još bio u tijeku sudski spor. Presuda je stigla prije nekoliko dana i ona je za njega bila nepovoljna. Meni je žao što on neće biti sa mnom na Pantovčaku jer se radi o vrhunskom stručnjaku koji je odlično obavio posao u kampanji. Nakon što riješi taj problem i plati porez, možemo ponovno razgovarati", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakar: Najradije bih propao u zemlju

"Svojim odlukama i postupcima od prije nekoliko godina napravio sam jučer i danas veliku štetu novome predsjedniku i najradije bih propao u zemlju zbog toga, ali ne mogu, iskreno se ispričavam i jako mi je žao što će sjećanje na taj dan biti trajno umrljano sjećanjem na ovu priču", napisao je Rakar kao komentar na blogu i dodao kako je prema njemu učinjena nepravda kroz koju je izgubio svu imovinu koju je stekao od 1994. godine do danas. Rakar kaže i kako je njegova temeljna motivacija bavljenja javnim poslom da pokuša spriječiti da se slične stvari ponovno dogode drugim ljudima.

"Dapače, razmišljajući i odlučivajući o tome da li da prihvatim tu doista neočekivanu ponudu, nekako sam si mislio da će mi to biti prilika da kroz javni posao odradim dio grijeha koji nosim sa sobom, to se da lako izračunati i siguran sam da bih štetu koju sam i nanio (ponavljam, ne namjerno) nadoknadio nekoliko puta, a uvjeren sam da bih bio u poziciji pokrenuti niz postupaka koje smatram dugoročno bitnim i korisnim za društvo u cjelini.
Nemojte me žaliti, ja od prvoga dana znam za ovo i znao sam da će doći dan (prije ili kasnije) kada će mi biti teško to objasniti, osobito u kontrastu sa svim stvarima i idejama za koje se zalažem; znam da sam u najmanju ruku nevjerodostojan i povjerovat će mi samo oni koji me poznaju i to je sasvim ok", napisao je Rakar i dodao da ga je godinama opterećivao strah od "slike na naslovnici".

Ostale tek kazne za automobil

"Nije mi jednostavno i teško govorim zadnja dva dana i kada ovo preživim, znam da sam totalno čist i da u mom ormaru preostaje samo nekolicina kazni za prebrzu vožnju i jedno parkiranje u prvoj zoni koje nisam platio", napisao je Rakar ističući kako je ovo, neovisno o tome što će se događati sljedećih dana, posljednji put da piše na ovu temu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara