Josipović: Sporazum o arbitraži Hrvatsku izlaže riziku

Josipović: Sporazum o arbitraži Hrvatsku izlaže riziku

Tekst: L.J.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"MOJ GLAS u Saboru, u tom slučaju, ne determinira moju buduću politiku prema Sloveniji. Moj glas protiv Sporazuma nije bio motiviran neprijateljstvom prema Sloveniji. Naprosto, smatrao sam da se tim sporazumom hrvatski nacionalni interesi ne štite u dovoljnoj mjeri. Volio bih da se pokaže da sam bio u krivu. Nažalost, svaka ozbiljnija analiza pokazuje kako nas taj sporazum izlaže određenom riziku", kazao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Jutarnji list.

Josipović je objasnio da kada je glasao protiv Sporazuma o arbitraži, da je smatrao da je naša diplomacija morala bolje odraditi posao. No, budući da je Sabor prihvatio Sporazum, dodao je, jasno je da ga svi moramo poštovati. Predsjednik je ocijenio kako je za Hrvatsku bitno da se što prije uključi u tržište Europske unije, kao i u europski znanstveni, obrazovni, kulturni i svaki drugi prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše problema imamo sa Slovenijom"

Govoreći o održavanju dobrih odnosa sa susjedima, kazao je da je to nešto što jamči mir, ali i da omogućuje otvaranje novih tržišta koja su nam komplementarna. Josipović je dodao i kako su dobrosusjedski odnosi bitni zbog turizma. "Turisti iz susjednih zemalja moraju se u Hrvatskoj osjećati ugodno i sigurno ako želimo da oni ovdje potroše neki novac. A sigurno to želimo", kazao je.

Josipović je također ocijenio kako Hrvatska strateški ima puno većih problema u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, no operativno najviše problema ima sa Slovenijom. "I Zagrebu i Ljubljani jako je važno da se sadašnji problemi što prije izglade. Mislim da sadašnja generacija hrvatskih i slovenskih političara ne smije iza sebe ostaviti niti jedan značajan neriješeni problem", zaključio je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara