Josipović: Transkripti nisu jedini dokaz protiv generala

Josipović: Transkripti nisu jedini dokaz protiv generala

Foto: Boris Kovačev / Cropix

"DOKUMENTACIJA iz Ureda predsjednika nije bila jedini dokaz na kojem je Haški sud utemeljio presudu generalima Gotovini i Markaču", tvrdi Ivo Josipović. Predsjednik je kazao kako su transkripti, koje mnogi lažno ističu kao jedinu osnovu na kojoj je utemeljena optužba za udruženi zločinački pothvat, samo jedan od dokaza kojima je Tužiteljstvo raspolagalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović se tako svrstao na stranu malobrojnih pravnih stručnjaka koji su proteklih dana smirivali histeriju upozoravajući kako generali nisu osuđeni isključivo zbog brijunskog transkripta, te se pozivali na brojne izjave Franje Tuđmana u kojima je bivši predsjednik otvoreno širio mržnju protiv Srba. Josipović se u opsežnije analize ipak nije upuštao, kazavši da presudu treba dobro iščitati prije nego se donese bilo kakva konačna ocjena.

Josipović je s novinarima razgovarao u Sv. Ivanu Zelini, gdje je prisustvovao otvaranju tvornice higijenskih proizvoda Violeta. Odgovorio je i onima koji su proteklih dana prozivali Stjepana Mesića i vladu Ivice Račana za "izdaju", kazavši kako je politika suradnje s Haškim sudom započela za vrijeme Tuđmanova mandata, kada je o tom pitanju donesen Ustavni zakon. "Sve vlade nakon Tuđmana bile su predane suradnji s Haagom, što im je bila zakonska obveza, i nije dobro da ih se zbog toga sada proziva", kaže Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara