Josipović tvrdi da nitko ne skriva topničke dnevnike: Hrvatska je talac Haškog suda

Foto: Goran Mehkek / Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović je danas na Pravnom fakultetu u Zagrebu tijekom Međunarodne konferencije o pravnom i društvenom nasljeđu Haškog suda ocijenio da je Hrvatska talac odnosa s tim sudom.

Smatra kako je to tako zato što je jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom pronalazak topničkih dnevnika. Predsjednik je istaknuo da je nepravedno da se Hrvatska koči u ulasku u EU zbog nečega što se ne može promijeniti.

Pogreška učinjena prije desetak godina danas se ne može promijeniti

Kazao je kako danas u Hrvatskoj nitko ne skriva nikakve topničke dnevnike. "To bi morao biti netko daleko iza scene, a da ja to ne bih znao. Pogreška s topničkim dnevnicima učinjena je davno, očito da je u prošlosti omogućen pristup tim dokumentima nekim ljudima koji su to zloupotrijebili", kazao je Josipović i dodao kako nema razloga skrivati da je takva pogreška učinjena prije desetak godina, no i da se danas to vjerojatno ne može promijeniti.

Negativno je ocijenio i ambiciju Haškog suda da utvrđuje povijesne činjenice, jer bi to, po njemu, trebali raditi povjesničari, a ne sud. Smatra kako je to sudu oduzelo puno vremena, zbog saslušavanja neproduktivnih svjedoka koji su povijest tumačili na nekorektan način, a stvorilo je i dojam politiziranosti suda.

Kao najvažniju pozitivnu ulogu suda je naveo činjenicu da se u državama bivše Jugoslavije spoznala činjenica da su i "naši" činili ratne zločine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara