Josipović: Zakon o ništetnosti ne štiti branitelje

Josipović: Zakon o ništetnosti ne štiti branitelje

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

"SPREMAN sam preuzeti inicijativu za sklapanje međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Srbije", kazao je danas u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" predsjednik Ivo Josipović dodavši kako isti, kako zbog onemogućavanja daljnjih neosnovanih progona hrvatskih branitelja, tako i zbog nastavka suradnje na procesuiranju ratnih zločina, smatra kvalitetnijim i za hrvatske interese boljim rješenjem od "zakona o ništetnosti".

Pozvao je pri tom Hrvatsku vladu da u to idu zajedno.

Najavu da će pred Ustavnim sudom tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona obrazložio je nerealnošću zakonske zaštite hrvatskih branitelja od neosnovanih optužbi, kao i zbog toga što će eventualne buduće optužnice biti netransparentne i za Hrvatsku i za njezine optužene građane, jer će oni, a posebno branitelji, upozorio je, kada prijeđu državnu granicu biti izloženi opasnosti od uhićenja. U pitanje, istaknuo je Josipović, dolazi i dosadašnja dobra suradnja između hrvatskih i srbijanskih državnih tijela u kaznenim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josipović je kazao i kako zakon nije izglasalo 77 zastupnika koliko ih je potrebno za donošenje organskih zakona kakav drži i spomenuti, jer uvodi novosti u naš pravni sustav.

"To se sve može učiniti samo na jedan način, da se sa susjednim zemljama, sa Srbijom, postigne sporazum, da se okrivljeni procesuiraju u zemlji prebivališta i da se dogovore mehanizmi razmjene dokaza", poručio je Josipović.

Prošlotjedno skidanje imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću drži ozbiljnim presedanom. Dodao je kako se može polemizirati o tome je li Jovanović istup bio žestok ili ne, ali da je u konkretnom slučaju bitna obrana parlamentarizma koja polazi od toga da zastupnik u vršenju svoje funkcije može slobodno i bez ograničenja govoriti i da mu je sudac javnost. Iznimke su, kaže, kada se poziva na genocid ili slično kršenje međunarodnog prava.

Josipović je kazao i kako zagovara besplatno školovanje za studente, ali samo one koji redovno ispunjavaju svoje obveze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara