Josipović: Zakon o prekršajima reformski iskorak ili nedorečeni eksperiment

U dvojbi je li Zakon o prekršajima donesen prije nepunih godinu dana, a u primjeni od listopada prošle godine, reformski iskorak ili nedorečeni eksperiment Ivo Josipović napisao je prvi komentar tog zakona.

Knjiga profesora kazneno procesnog prava Ive Josipovića predstavljena je danas u novouređenoj knjižari zagrebačkog Pravnog fakulteta uz jedinstveno stajalište struke da je ona nužan i dobrodošao priručnik svima koji se u praksi bave prekršajnim pravom.

Vrlo kritički o Zakonu o prekršajima, a vrlo pohvalno o Josipovićevoj knjizi govorili su dekan Pravnog fakulteta Davor Krapac, predsjednik Visokog prekršajnog suda Zoran Potočki i sudac tog suda Marko Rašo.

Krapac smatra da je povećanje pravne sigurnosti građana kao cilja reforme prekršajnog sudovanja tek djelomice postignut donošenjem novog Zakona o prekršajima.

Josipovićevu kritiku tog Zakona smatra konstruktivnom jer osim što upozorava na nedostatke, predlaže rješenja za pojedine nejasne ili nedovršene zakonske odredbe koja će proizvesti probleme u primjeni.

Josipović, po Krapčevom mišljenju, optimistički vjeruje u sposobnost sustava prekršajnog sudovanja da kroz praksu korigira loša mjesta u Zakonu.

Smatra da je knjiga poziv zakonodavcu da više pozornosti posveti politici prekršajnog sudovanja, nego li kaznenog, jer se s prekršajnim sudovanjem gotovo svakodnevno susreće velik broj građana.

Direktor Narodnih novina Petar Piskač rekao je da je Josipovićeva knjiga dio uspješne suradnje tog nakladnika i zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara