Josipović: Znam u što sam se uvalio i vjerujem da je Hrvatska zemlja poštenih ljudi

Josipović: Znam u što sam se uvalio i vjerujem da je Hrvatska zemlja poštenih ljudi

Tekst: P.V. / J.C.
Foto: Cropix, Hina/Pool/Dario Grizelj
Video: Index, Infopunkt

BURAN dan u kojem je odradio inauguraciju, a zatim i primopredaju vlasti na Pantovčaku, Ivo Josipović zaključio je intervjuima za sve tri nacionalne televizije.

> Josipović položio prisegu i preuzeo vlast od Mesića

> Cijeli govor novog hrvatskog predsjednika pročitajte ovdje

> Inauguracija u fotografijama

> Izjave političara s Markova trga

> Josipović uoči inauguracije: Ponosan sam

> Govor tijela: Kulturni, ali ukočeni i sterilni Josipović

> Mesić: Plaču za mnom jer sam muškarčina i imam bolji sat od Sanaderovog

No, nisu to i dalje bili njegovi prvi predsjednički intervjui. "Ako ćemo gledati strogo pravno, ja predsjednik postajem tek od ponoći. Zna se da s istekom pet godina jednom predsjedniku mandat završava, a drugom počinje. Samo polaganje prisege nije konstitutivni čin", kaže Josipović i ističe da prije samog polaganja prisege i održavanja govora nije imao tremu jer je točno znao što želi reći.

Nije još naštimao klavir

Njegov današnji razgovor s Mesićem bio je, kako je rekao za RTL, isključivo tehničke prirode. "Razgovarali smo o detaljima, gdje stoje ključevi ovoga ili onoga... Takvim stvarima", govori Josipović, a na pitanje znači li to da je već dobio i pristup nekim tajnim materijalima, namijenjenima samo predsjednikovim očima, odgovara da će za to morati pričekati ponoć.

Josipovića je na Pantovčaku dočekala i njegova najdraža zanimacija - klavir. No, nije ga, kako kaže, još stigao isprobati. "Klavir najprije treba uštimati. A nećemo baš početi s tim, ima i važnijih stvari koje treba obaviti od štimanja klavira", morao je priznati predsjednik - glazbenik.

"Sanader mi je zaželio da ispunim svoje ciljeve"

Inauguracijom je Josipović izrazito zadovoljan, smatra da je na Markovu trgu bilo puno uglednih i važnih gostiju. "Mislim da je to izraz dobre namjere i nadam se da ću opravdati povjerenje, prije svega birača, ali i uzvanika koji su danas bili na inauguraciji", kaže Josipović. Jedan od uzvanika na inauguraciji bio je i Ivo Sanader. "Sanader mi je zaželio da uspješno odradim svoj mandat i postignem ciljeve koje sam iznio u svom govoru", kaže Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi hrvatski predsjednik još jednom je izrazio žaljenje što Boris Tadić nije danas bio u Zagrebu. "Dobra suradnja sa susjedima je važan cilj, između ostalog i zbog gospodarskog napretka. U prethodnom sam periodu više puta isticao da nam je Srbija važan partner, dao sam i desetak intervjua za njihove medije i odjek je bio vrlo dobar. Imamo sa Srbijom puno problema koje moramo riješiti. Žao mi je što nije bila prihvaćena ruka koju sam pružio, ali ne doživljavam to kao izraz neprijateljstva prema Hrvatskoj niti prema meni osobno. Srbija, nažalost, ima jedan specifičan odnos s Kosovom, ali moraju shvatiti da se ne može na tome sve prelamati", kaže Josipović.

"Mislim da je moj govor bio jako iskren"

Cijela njegova obitelj je, priča Josipović, bila vrlo uzbuđena zbog današnjeg dana. "To je ipak situacija koja se događa jednom ili najviše dvaput u životu. Jako sam ponosan što sam izabran za predsjednika i imam veliki osjećaj odgovornosti. U svom sam govoru naveo kakvu Hrvatsku vidim i što treba napraviti da se to ostvari. A to ne mogu napraviti sam. Očekujem dobru suradnju s Vladom jer se samo tako može postići prosperitetna Hrvatska i ostvariti ciljevi poput ulaska u Europsku uniju", ističe Josipović.

"Mislim da sam u svom govoru bio jako iskren što se tiče problema koje imamo", rekao je Josipović za Novu TV, ali također priznao da je svjestan kako pet godina možda neće biti dovoljno za program koji je u njemu iznio. "Situacija je ozbiljna. Nitko ne očekuje da će se za tjedan dana nešto promijeniti. Možda će moj rad nastaviti neki drugi predsjednik, ali želim da mogu reći da je Hrvatska bolja zemlja kad napustim Pantovčak. A zato će mi trebati suradnja Vlade, gospodarstva, nevladinog sektora i, naravno, građana", rekao je Josipović.

"S Jadrankom Kosor ću dobro surađivati iako se nećemo uvijek slagati"

Priliku da iskusi kakva ga suradnja s Vladom očekuje će Josipović imati već u petak, kada ima dogovoren sastanak s Jadrankom Kosor. Jedna od tema bit će i gospodarstvo, a posebno bi mogao biti zanimljiv razgovor o kriznom porezu kojem se Josipović otvoreno protivi. "Gospodarstvo i krizni porez sigurno će biti tema razgovora iako je to u nadležnosti Vlade. Ali ja ću reći svoje mišljenje. Uskoro će se održati i sjednica mog ekspertnog tima za gospodarstvo, a Vladi ću priopćiti sve zaključke tog sastanka. Siguran sam da će suradnja biti maksimalna i da ćemo se međusobno saslušati s uvažavanjem čak i u situacijama u kojima se ne slažemo", kaže Josipović.

"Neki kažu da se neću dobro slagati s premijerkom Kosor i njenom Vladom jer oni dolaze s desnice, a ja s ljevice. Mislim da to nije točno. Ja se svojih svjetonazora neću odreći, ali za predsjednika je važno da ne ulazi u stranačku politiku", kaže Josipović te ističe kako je ranije morao kritizirati vlast jer je imao opozicijsku ulogu. Danas se uloga promijenila i razmišlja samo o što boljoj suradnji, ali također naglašava kako se neće odreći ni kritike kad to bude potrebno. "Prerano je još za kritike. Prvi dan ne želim ni u koga sumnjati", kaže Josipović.

"Znao sam u što sam se uvalio"

Josipović ističe kako ga je duga i naporna kampanja dobro pripremila za zadaće koje slijede. "Dobro sam znao u što sam se uvalio", govori novi predsjednik koji vjeruje kako među ljudima koji žele voditi državu nema mjesta za neambiciozne. Zato je u svom inauguracijskom govoru, koji je polirao nekoliko dana, ljestvicu i postavio vrlo visoko. "Predvodit ću primjerom, potezima koje ću vući i vrijednostima koje ću zagovarati. I siguran sam da nisam jedini jer Hrvatska je u načelu zemlja poštenih ljudi", kaže Josipović.

"Mi smo sada u nesretnoj situaciji krize koja nije došla samo iz vana, već je i produkt svega što se u Hrvatskoj događalo od vremena pretvorbe i privatizacije do danas. Imamo ozbiljne probleme, ali nema razloga da ne vjerujem da ću imati dobru suradnju s Vladom i Saborom u njihovu rješavanju jer postoji barem elementarna svijest da nema izlaska iz krize ako zajedno ne prionemo na rješavanje problema", kaže Josipović.

Imena članova svog savjetničkog tima Josipović i dalje nije želio objaviti. To će, ponovio je, napraviti u petak na konferenciji za novinare jer je prirodno da imena svog savjetničkog tima objavi u trenutku kad bude imao vlast. Tek je potvrdio istinitost medijskih napisa prema kojima na Pantovčaku ostaju Siniša Tatalović i Saša Perković, a dolazi Zrinka Vrabec Mojzeš.

Ne odriče se Facebooka

Josipović kaže da će i u budućnosti nastaviti s građanima komunicirati direktno, preko Facebooka. No, to ne znači da će se odreći Mesićeve tradicije "S predsjednikom na kavu", a mogao bi je i proširiti pa bi građani s predsjednikom na Pantovčaku uskoro mogli slušati koncert. Muči ga i što mu Facebook i dalje ne dopušta da postane prijatelj sa svima onima koji to žele pa na listi čekanja ima više od 20.000 ljudi. "Također radimo i na projektu preko kojeg će sve financije Ureda predsjednika biti vidljive na internetu", kaže Josipović koji tvrdi da će dodatno informatizirati Ured predsjednika, a uvest će i neke organizacijske promjene o kojima će također razgovarati na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Najveći teret mandata za Josipovića će biti činjenica da gubi pravo na privatnost. "To je ona loša strana koju ja osjećam već izvjesno vrijeme. To je teret s kojim se mora nositi svatko tko obavlja javnu dužnost", rekao je Josipović i uputio poseban apel novinarima da ne opsjedaju njegovu kćer Lanu jer "jedna mlada djevojka treba imati svoju privatnost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara