Joso Mraović iz bolnice u zatvor, pa opet u bolnicu

Joso Mraović iz bolnice u zatvor, pa opet u bolnicu

Tekst: J.D.
Foto: Arhiva


"LIČKI Tuđman" Joso Mraović prošli je tjedan ravno iz bolnice Sveti Duh prebačen u zagrebački Remetinec na odsluženje kazne, ali mu je zdravstveno stanje iznimno loše, pa je isti dan prebačen u Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunsku ulicu u Zagrebu. Tamo se nalazi do daljnjega, a njegov odvjetnik Zvonimir Hodak upozorava da Mraović pati od ozbiljnih zdravstvenih problema koji se ne mogu liječiti u zatvorskoj bolnici.

"Moj klijent prebačen je u bolnicu u Svetošimunskoj ulici isti dan kad je lišen slobode. Nadležni zdravstveni radnici imaju svu liječničku dokumentaciju, jer je on prije lišavanja slobode i bio u bolnici. Iz te je dokumentacije jasno da mora ići na operaciju i da mu je zdravstveno stanje loše", rekao je za Index Hodak.

Teški zdravstveni problemi

Mraović je već neko vrijeme bio hospitaliziran zbog zdravstvenih problema, zbog čega je i odbijao otići u zatvor na služenje kazne. Prošli je pak tjedan gospićki Županijski sud naložio njegovo privođenje u Remetinec na odsluženje kazne za seksualno napastovanje košarkašice Ilishe Jarrett. No, odmah po privođenju u Remetinec Mraović je prebačen u Zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Sada je na procjeni liječnika mogu li se njegove zdravstvene tegobe liječnici u zatvorskoj ili običnoj bolnici. Uvjeren sam da su ti problemi preteški da bi ih se adekvatno liječilo u zatvorskoj bolnici, koja nije opremljena za to", rekao je Hodak, i dodao da nije ovlašten govoriti o prirodi zdravstvenih problema, ali je potvrdio da su ozbiljni i da ih se mora rješavati operativnim putem.

Hodak šalje pismo ministru

Hodak je zbog situacije u kojoj se nalazi njegov klijent pripremio pismo koje će danas poslati ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću. U tom će pismu "upozoriti na posljedice i eventualnu odgovornost ako mom klijentu ne bude dobro u zatvorskoj bolnici ili mu se dogodi nešto loše. To sam dužan napraviti kako bi postojala notifikacija o prosvjedu koji ulažemo", dodao je Hodak.

Priča oko Jose Mraovića traje već jako dugo. On je 2005. godine uhićen pod sumnjom da je silovao Jarrett, koja je u to vrijeme igrala u Gospiću. Na prvom suđenju na Županijskom sudu u Gospiću sudac Branko Milanović oslobodio je Mraovića, i to sada već antologijskom presudom u kojoj je stavljanje prsta u anus izjednačio s rukovanjem. Zbog te je presude nastala i fraza "ličko rukovanje".

Vrhovni je sud takvu presudu ukinuo, te vratio proces na sud u Rijeku. Tamo je Mraović dobio tri godine zatvora, a na Vrhovnom sudu ta je presuda smanjena na dvije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara